Ungaria se mândreşte cu tancurile sale 2A7HU: Sunt chiar mai bune decât ceea ce utilizează Forţele Armate Germane în prezent (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Livrare unui tanc Leopard 2A7HU (Leopard 2A7+) ale armatei ungare. Fotografie realizată de Ministerul ungar al Apărării.
Livrare unui tanc Leopard 2A7HU (Leopard 2A7+) ale armatei ungare. Fotografie realizată de Ministerul ungar al Apărării.

Christoph Szalay-Bobrovniczky, ministrul ungar al apărării, a vorbit recent despre noile programe de înzestrare militară, afirmând în special că tancurile Leopard 2, versiunea 2A7HU, pe care Ungaria le-a cumpărat din Germania, sunt mult mai avansate din punct de vedere tehnologic decât cele folosite în prezent de armata germană.

Recenta livrare a încă trei tancuri Leopard 2A7HU a fost primită cu căldură la Budapesta. Ungaria dispune deja de opt dintre aceste puternice tancuri, astfel încât să-și mărească numărul de tancuri şi să ajungă 44 de noi blindate grele, potrivit The Defense Post.

Ministerul ungar al Apărării a anunțat cu mândrie, la 10 ianuarie, livrarea a trei tancuri Leopard 2A7HU (Leopard 2A7+) suplimentare către Brigada 1 de Blindate. Această evoluție marchează un pas notabil în eforturile Ungariei de modernizare a forțelor sale militare. Primul lot de tancuri Leopard 2A7HU a fost livrat oficial către Forțele Armate Maghiare în cadrul unei ceremonii care a avut loc la mijlocul lunii decembrie 2023, în baza unui contract substanțial semnat cu industria de apărare germană în decembrie 2018. 

Tancul Leopard 2A7HU, cunoscut și sub numele de Leopard 2A7HU [Hungarian Upgrade], este o versiune optimizată a modelului Leopard 2A7, dispunând de mai multe îmbunătățiri care îl fac superior predecesorului său. Una dintre îmbunătățirile cheie este în ce privește puterea de foc. Leopard 2A7HU a fost echipat cu un nou tun cu țeavă lisă L/55 de 120 mm, care poate trage cu muniție mai puternică, ceea ce îi sporește eficiența atât împotriva țintelor blindate, cât și a celor neblindate. 

Leopard 2A7HU se mândrește, de asemenea, cu o protecție superioară în comparație cu Leopard 2A7. Dispune de un sistem modular avansat de protecție a blindajului, care poate fi modernizat sau înlocuit pentru a se adapta la diferite niveluri de amenințare. Acest sistem oferă o protecție sporită împotriva unei game largi de amenințări, inclusiv rachete antitanc, dispozitive explozive improvizate și alte categorii de dispozitive explozive. 

Acest sistem include o nouă interfață digitală, care permite o angajare mai rapidă și mai precisă a țintelor. De asemenea, acesta include un sistem de imagistică termică pentru o mai bună detectare și identificare a țintelor, chiar și în condiții de vizibilitate redusă.

În plus, Leopard 2A7HU a fost proiectat cu accent pe îmbunătățirea mobilității. Acesta dispune de un propulsor îmbunătățit. Acest pachet asigură o putere sporită. Toate acestea permițând tancului să traverseze terenuri dificile cu mai multă ușurință și la viteze mai mari. Acest lucru face ca Leopard 2A7HU să fie mai manevrabil și mai versatil pe câmpul de luptă. 

În cele din urmă, Leopard 2A7HU dispune, de asemenea, de mai multe upgrade-uri menite să îmbunătățească durabilitatea și disponibilitatea operațională a tancului. 

Printre acestea se numără o unitate de alimentare auxiliară. Această unitate permite tancului să își folosească sistemele fără a pune în funcțiune motorul principal. Unitatea de alimentare automată de care dispune Leopard 2A7HU economisește combustibil și reduce uzura. De asemenea, dispune de sisteme îmbunătățite de mentenanță și diagnosticare, care ajută la reducerea timpului de nefuncționare și la creșterea fiabilității operaționale generale a tancului. 

Amintim că, în vara anului 2021, armata ungară a primit primele tancuri second-hand Leopard 2A4 modernizate pe care Budapesta le-a achiziţionat de la compania germană de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), în urma unui acord încheiat cu Berlinul.

Conform contractului semnat în 2018, compania germană KMW trebuie să producă 44 de noi tancuri Leopard 2 ale standardului A7 + și să furnizeze 12 tancuri Leopard 2A4 din stocurile existente ale companiei către Forţelor Armate Ungare, în scopuri de instruire.

Cele 12 tancuri Leopard 2A4 modernizate au fost deja transferate şi au fost vor utilizate mai întâi în procesul de recalificare a soldaților ungari pentru că aceştia să se acomodeze mai uşor cu specificaţiile tehnice ale tancurile de luptă germane Leopard 2A7, deoarece întreținerea și utilizarea acestora diferă foarte mult de tancurile T-72 sovietice pe care armata ungară le folosește din 1978.

Forţele Armate Ungar trec de la fostul model de tanc sovietic, T-72, la cea mai modernă versiune a tancului de luptă german, Leopard 2A7/2A7HU.

În viitor, ca parte a programului de înzestrare Zrínyi 2026, tancurile de luptă germane Leopard 2A7/2A7HU, cât și obuzierele autopropulsate PzH 2000 – achiziţionate tot din Germania, se vor afla în dotarea Forțelor Armate Ungare.

Livrările de vehicule noi ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028. Surse maghiare spun că expertiza dobândită în urma dezvoltării Leopard 2A7HU va fi valorificată pentru crearea unei noi versiuni, Leopard 2A8.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel