Ungaria şantajează Ucraina: Nu o vom sprijini în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
O paradă care implică minoritatea maghiară din Ucraina din oblastul ucrainean Zakarpattia (cunoscut și sub denumirea de Transcarpatia).
O paradă care implică minoritatea maghiară din Ucraina din oblastul ucrainean Zakarpattia (cunoscut și sub denumirea de Transcarpatia).

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat miercuri că Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict cu Rusia atât timp cât Kievul va continua să nu respecte drepturile minorităţii maghiare. Pe lângă aceste declaraţii, Szijjarto a precizat că Ungaria susţine o relaţie de ''respect reciproc'' cu Moscova, precizează agenţia EFE.

''Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate'', a explicat şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet, precizează Agerpres.

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc ''în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică'', iar ''aceasta este inacceptabil'', a susţinut Szijjarto.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată la începutul lunii, Szijjarto calificase de asemenea 'inacceptabil' faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Cât despre relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia pentru Magyarnemzet că ''interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia'', adăugând că ''dialogul nu are alternativă''.

Premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin. Opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel