Ungaria va cumpăra radare israeliene ELM-2084 3D AESA, folosite şi de sistemul Iron Dome

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem radar ELM-2084, sursă foto: Israel Aerospace Industries (IAI)
Sistem radar ELM-2084, sursă foto: Israel Aerospace Industries (IAI)

Radarele multifuncționale israeliene ELTA ELM-2084, capabile să detecteze și să urmărească ținte aeriene și proiectile de artilerie, vor fi folosite de armata ungară  incepand de anul viitor, a anunțat luni cotidianul Magyar Nemzet.

Stațiile radar ELTA ELM-2084 sunt disponibile în diferite versiuni și sunt utilizate în prezent de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome al Israelului. Radarele oferă "o observare tridimensională a situației aeriene în timp real, chiar și în condiții dificile, în cazul bruiajului radio-electronic activ și pasiv al inamicului", a scris presa ungară.

Ungaria va achiziţiona de la Israel unul din cele mai moderne sisteme de radar din lume, a declarat miercuri seara pe postul de ştiri Hir TV ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, transmite MTI.

Sistemele radar israeliene ELTA, sunt o componentă cheie a sistemului de apărare aeriană Iron Dome, relatează Hungary Today, care mai informează că lansatoarele de rachete care vor fi conectate la aceste radare nu vor fi de concepție israeliană.

În schimb, Ungaria a achiziționat în acest scop sistemul norvegiano-american NASAMS, precum și rachetele propriu-zise, adică AMRAAM. Într-o etapă ulterioară, rachetele Meteor, mai avansate și dezvoltate în Europa, ar putea fi şi ele achiziţionate, presupune Hungary Today.

Contractul pentru 11 radare a fost semnat în decembrie 2020 de către generalul Ferenc Korom, pe atunci comandant al Forțelor de Apărare Maghiare, și Stefan Oerli, CEO al Rheinmetall Canada; sucursala canadiană a concernului german de armament se ocupă de integrarea sistemelor radar. ELTA ELM-2084 ar trebui să înlocuiască vechile radare sovietice P-37, PRV-17 și ST-68U.

Componentele fabricate în Ungaria ar trebui, de asemenea, să fie incluse în sistemul radar, incepand cu anul 2025, a declarat ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovnicki, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

Ministrul ungar al apărării a inspectat sistemul Iron Dome împreună cu preşedinta ungară Katalin Novak în cursul vizitei oficiale efectuate săptămâna trecută în Israel. 

După cum a subliniat politicianul ungar, cele două țări au de mult timp relații excelente în domeniul apărării, iar forțele armate ungare utilizează, printre altele, rachete ghidate antitanc Spike produse de compania israeliană Rafael. Să adăugăm că, în paralel cu livrarea radarelor israeliene, în Ungaria va fi livrat și sistemul norvegiano-american de apărare nantiaeriană NASAMS, care va înlocui vechile sisteme de rachete Kub de origine post-sovietică.




DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel