Ungaria cere României să oprească lucrările într-un cimitir militar

DefenseRomania Team / 06 mai 2019 / 15:19
Armata României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Armata României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Ministrul ungar de externe i-a solicitat omologului său român să facă demersuri pentru oprirea lucrărilor de construcţie într-un cimitir militar din centrul României unde încă s-ar putea afla morminte neinscripţionate ale soldaţilor ungari, a anunţat luni Ministerul de Externe de la Budapesta.

Cimitirul militar de la Valea Uzului (Uzvolgye) este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale unor militari decedaţi în Primul Război Mondial. Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în cimitir un monument în memoria soldaţilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial.

Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a discutat despre acest subiect cu ministrul de externe român Teodor Meleşcanu în marja unei reuniuni ministeriale a Grupului de la Vişegrad şi Parteneriatului Estic la Budapesta.

Oficialul ungar i-a cerut lui Meleşcanu să intervină pe lângă autorităţile locale în vederea opririi lucrărilor respective, afirmând că ridicarea unor noi monumente pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ar fi lipsită de respect şi ar încălca acordurile bilaterale româno-ungare, informează MTI.

De asemenea, Peter Szijjarto a cerut ca miniştrii apărării din România şi Ungaria să înceapă un dialog în scopul soluţionării acestui dosar.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy