Ungaria continuă să facă jocul Rusiei și spune că a renunțat la HIMARS. Budapesta se lansează în răfuieli politice cu SUA

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete de către sistemul de producție americană HIMARS. Foto: The Australian
Lansarea unei rachete de către sistemul de producție americană HIMARS. Foto: The Australian

Ungaria se răfuiește cu SUA după ce la Washington a fost blocată achiziția de către Budapesta a sistemelor de lansare multiplă HIMARS ca urmare a poziției Guvernului Orban în ceea ce privește extinderea NATO după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Decizia SUA de a bloca achiziția de HIMARS a Ungariei vine după ce Budapesta continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO, continuând să facă jocul Rusiei.

Această decizie e una rară și arată starea de tensiune majoră existentă în cadrul Alianței ca urmare a relației mult prea apropiate dintre liderul maghiar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin. 

Aderarea Suediei e blocată doar de Ungaria și Turcia, state apropiate din punct de vedere politic de regimul autoritar de la Moscova.

Senatorul republican Jim Risch e cel care a blocat achiziția sistemelor HIMARS de către Ungaria. Liderul republican și-a motivat decizia prin faptul că Budapesta nu și-a respectat promisiunea făcută anul trecut de a vota aderarea Suediei la NATO.

Conform legislaţiei SUA, contractele majore de export de armament american au nevoie de avizul congresmenilor lideri ai partidelor parlamentare, democrat şi republican, din comisiile de politică externă atât din Senat, cât şi din Camera Reprezentanţilor. 

Ungaria intenționează să achiziționeze în cadrul pachetului 24 de sisteme HIMARS, dar și 100 de rachete și poduri mobile. Contractul prevede și piese de schimb și suport logistic și se ridică la un cost estimativ de 735 de milioane de dolari.

 

Ungaria a renunțat la HIMARS. Guvernul de la Budapesta - răfuieli politice cu SUA

 

2. Lansator d... (himars-lockheed_22533000.jpeg)

Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Lockheed Martin

Ministrul Apărării din Ungaria a transmis că decizia nu afectează Ungaria care oricum abandonase intenția de a achiziționa sisteme HIMARS.

Într-o declarație publică preluată de agenția de stat maghiară de știri MTI și citată de Defense News, oficialul maghiar spune că decizia SUA nu are niciun efect întrucât Ungaria oricum a renunțat la intenția de a achiziționa HIMARS, acuzând Washingtonul că a depășit cu mult termenul scrisorii de intenție adresată părții americane.

„În mandatul anterior (n.r. - tot al Guvernului Orban) s-au solicitat informații cu privire la sistemele de lansare multiple HIMARS printr-o scrisoare de intenție, dar care avea termenul limită martie 2022. Nu a existat niciun răspuns din partea americanilor, iar Ministerul Apărării a considerat chestiunea închisă (n.r. - achiziția de HIMARS de către Ungaria)”, a precizat oficialul de la Budapesta.

În regiune sisteme HIMARS mai operează România și Polonia, acestea fiind achiziționate și de statele baltice, Estonia, Letonia și Lituania.

Ungaria continuă să aibă o relație foarte apropiată de Rusia, având poziții pro-ruse atât în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, dar și politica UE și NATO, unde se opune sancțiunilor împotriva Rusiei. Ungaria blochează în continuare aderarea Suediei la NATO deși în 2022 a anunțat oficial că cel târziu până la începutul anului 2023 tratatul de aderare al Suediei va fi ratificat de Parlamentul maghiar. 

Totodată,  Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a acordat licenţă de construcţie pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks, care vor fi construite de grupul rus Rosatom. Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel