Un stat din Orient, la un pas să bată palma pentru Eurofighter și F-15. Dar pentru a nu afecta superioritatea Israelului avioanele vin fără rachete Meteor și AIM-120

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
 F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).
F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).

Egiptul se află în negocieri cu Italia și Statele Unite pentru achiziționarea avioanelor de luptă Eurofighter Typhoon și F-15. Însă dacă negocierile vor reuși, Cairo nu va primi un "pachet complet" care să includă rachete ghidate aer-aer, în special "Meteor BVR" și "AIM-120 AMRAAM". Acesta pentru a se asigura menținerea superiorității militare israeliene în regiune.

În ultimii doi sau trei ani, Egiptul și Italia au fost angajate în negocieri pentru achiziționarea de diferite tipuri de arme, printre care 24 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon în valoare de 3 miliarde de dolari, produse de consorțiul european format din companii din Regatul Unit, Spania, Italia și Germania. 

 

Israelul nu vrea ca rachetele aer-aer de ultimă generație Meteor, dezvoltate de MBDA să fie integrate pe viitoarele Eurofighter ale Egiptului. O situație similară are loc și cu F-15 și rachetele AIM-120

 

2. -imagine fara descriere- (avion_eurofighter_typhoon_italia_24814200.jpg)

 

Pe lângă avioanele de luptă Eurofighter Typhoon, Egiptul ar putea primi aproape de a cumpăra avioane de luptă F-15 din Statele Unite, împlinindu-și astfel ambiția veche de 40 de ani de a deține această aeronavă.

Dacă cele două contracte vor fi semnate, Eurofighter Typhoon și F-15 se vor alătura Forțelor Aeriene Egiptene, care dețin deja 54 de aeronave de luptă Rafale de la compania franceză Dassault Aviation și diverse alte avioane de luptă.

Deși Israelul ar putea fi de acord cu vânzarea avioanelor Eurofighter Typhoon către Egipt, există indicii că Tel Avivul s-ar putea opune vânzării de rachete aer-aer "Meteor BVR" către Cairo. O situație similară a avut loc atunci când Egiptul a achiziționat avioane de luptă Rafale, deoarece Israelul s-a opus oricăror eforturi franceze de a echipa avioanele de luptă vândute către Cairo cu rachete ghidate Meteor.

 

Meteor, o rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune

 

3. Sursă foto... (rafale-meteor_78475600.jpg)

Sursă foto: Forțele aero-spațiale franceze

Până în prezent, avioanele de luptă Rafale ale Forțelor Aeriene Egiptene au rămas fără rachete ghidate Meteor BVR din cauza obiecțiilor din partea Israelului, care dorește să își mențină superioritatea militară față de Cairo.

Cu toate acestea, informațiile arată că Egiptul continuă să facă presiuni asupra Franței pentru a-i furniza aceste rachete. Se consideră că Israelul este îngrijorat de soarta avioanelor sale de luptă, în special F-16 și F-15, dacă avioanele de luptă egiptene echipate cu Meteor BVR ar fi implicate într-un conflict armat între cele două țări.

În 2022, cel mai înalt oficial al Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) din Orientul Mijlociu, generalul Frank McKenzie, a anunțat intenția SUA de a furniza Egiptului  F-15. 

În 2022 Israelul lăsa de înțeles că sprijină vânzarea aeronavelor F-15 către Egipt, însă situația s-ar putea să se fi schimbat, având în vedere relațiile tensionate dintre cele două țări vecine din cauza conflictului armat dintre Tel Aviv și Palestina.

Deși Statele Unite au pus capăt așteptării de 40 de ani a Egiptului pentru avioanele de luptă F-15, observatorii sunt de acord că este puțin probabil ca Washingtonul să ofere un pachet complet pentru aceste aeronave, care să conțină inclusiv rachetele ghidate aer-aer AIM-120 AMRAAM.

Foarte probabil, Statele Unite vor cita opoziția Israelului și nevoia acestuia de a-și menține superioritatea militară față de țările vecine drept motive pentru reticența Washingtonului de a vinde Egiptului rachete AIM-120 AMRAAM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel