Un nou tanc Abrams, mai ușor și mai performant, prinde contur (Foto/Video): Ce aşteptări are U.S. Army de la versiunea M1E3?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul prototip al tancului Abrams X, proiectat de General Dynamics Land Systems, a fost prezentat la expoziţia militară AUSA 2022. Sursa Foto: Breaking Defense.
Primul prototip al tancului Abrams X, proiectat de General Dynamics Land Systems, a fost prezentat la expoziţia militară AUSA 2022. Sursa Foto: Breaking Defense.

U.S. Army a atribuit luna aceasta companiei General Dynamics Land Systems (GDLS), producătorul tancurilor Abrams, un contract pentru a începe proiectarea preliminară a unei noii versiuni de tancuri, care se așteaptă să fie mai ușoare și să dispună de caracteristici de înaltă tehnologie, astfel încât să fie mai ușor de manevrat în luptă, a declarat pentru Defense News generalului de brigadă Geoffrey Norman.

U.S. Army a anunțat că intenționează să construiască un „tanc mai ușor și mai rezistent” în cadrul unui nou program de modernizare a tancului principal de luptă M1E3 Abrams.

Contractul permite U.S. Army să colaboreze îndeaproape cu General Dynamics Land Systems pentru a contura cerințele pentru noul tanc M1E3 Abrams. Speranța, potrivit generalului de brigadă Geoffrey Norman, este de a putea aduce nouă variantă de ţanc să fie utlizata în paralele cu vehiculul de luptă mecanizat pentru infanterie M30, care este în curs de dezvoltare.

„Cred că ar fi o adevărată utilitate pentru armată dacă vehiculele de luptă M30 și tancurile M1E3 ar putea fi trimise simultan la o [ brigadă blindată de luptă]”, a spus Norman pentru Defense News. „Cred că liderii de rang înalt ai armatei ne vor îndemna să încercăm să aliniem aceste programe, iar dacă acest lucru poate fi realizat este o întrebare deschisă în acest moment”.

U.S. Army organizează o competiție între două companii americane - filiala din SUA a Rheinmetall Vehicles și General Dynamics Land Systems - pentru a construi vehiculul XM30 care va înlocui vehiculul de luptă al infanteriei (IFV) Bradley. U.S. Army intenționează să selecteze un câștigător la sfârșitul anului fiscal 2027 sau la începutul anului fiscal 2028, a declarat Norman.

 

Cum își propune U.S. Army să înlocuiască vechile tancuri Abrams pe câmpul de luptă?

 

Armata SUA a decis toamna trecută să renunțe la planurile sale de modernizare a tancului Abrams și să se angajeze în schimb într-un efort de modernizare mai semnificativ a capabilităţilor sale militare. Obiectivul principal fiind creşterea mobilităţii și capacităţii de rezistență a tancului pe câmpul de luptă. În urma acestei decizii, U.S. Army a pus capăt programului M1A2 System Enhancement Package version 4.

M1E3 „din punct de vedere al cerințelor este o propunere de modificare tehnică”, a declarat Norman, dar cu „o abordare diferită a designului pentru a îndeplini cerințele existente”. Va fi un Abrams cu o configurație foarte diferită față de ceea ce avem în prezent”.

SUA și-a schimbat în mod neașteptat planurile de dezvoltare pentru un nou tanc, renunțând la a moderniza M1 Abrams la versiunea SEPv4 în favoarea proiectului Abrams M1E3.

Primul prototip al tancului Abrams X, proiectat de General Dynamics Land Systems, a fost prezentat la expoziţia militară AUSA 2022. Sursa Foto: Breaking Defense.

De asemenea, merită menționat că a fost prezentat şi un prototip al AbramsX, care ar putea face aluzie la cum ar putea arăta viitorul Abrams M1E3.

Youtube video image

Este suficient să spunem că AbramsX arată foarte bine, aşa cum l-a gândit şi proiectat compania General Dynamics, pentru a fi viitorul tanc al armatei SUA.

După cum se poate observa în imagini, turela tancului AbramsX a fost reproiectata, fiind cu totul diferită de cea a generaţiei M1 Abrams. Turela dispune acum de mai multe sisteme de camere şi ochire electro-optice și de o stație de armament controlată de la distanță - cu un tun de 30 mm. De asemenea, dispune de un nou tun de 120 mm, derivat din XM360.

Dar sistemul de propulsie hibrid este probabil cea mai interesantă caracteristică a tancului AbramsX. General Dynamics spune că acest lucru va duce la o economie de combustibil de 50%.

De asemenea, nu este un secret faptul că armata SUA, printre altele, a fost din ce în ce mai interesată de sistemele de propulsie hibride convenționale-electrice pentru tancuri și alte vehicule pentru a ajuta la ușurarea problemelor logistice și la reducerea costurilor de operare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel