Un nou șoc al cooperării militare dintre Rusia și Turcia: o companie rusească va produce drone Bayraktar TB2

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit revistei turcești Türk Havacılık Haberleri ve Diğer Canavarlar, publicată de Asociația Industriei Aviației Turcești (Türk Havacılık Sanayicileri Derneği), compania rusă Noi sisteme fără pilot din Nizhny Novgorod a încheiat, în anul 2020, un acord cu compania turcă Baykar Defense (parte a grupului Baykar) privind organizarea producției comune a binecunoscutelor drone ce cercetare și atac turcești Bayraktar TB2, pentru promovarea lor pe piața rusă.

După cum au informat reprezentanții publicației, compania Noi sisteme fără pilot este un jucător nou și deocamdată necunoscut pe piața rusă de apărare. Surse neoficiale ale publicației au asociat această companie cu structurile „unuia dintre oligarhii ruși apropiați de Putin”.

Se presupune că inițiatorii ruși ai acordului încearcă să ofere dronele Bayraktar TB2 către Ministerul rus al Apărării și alte structuri de forță rusești, ca o alternativă la proiectele de drone rusești din această clasă, care avansează foarte lent. Este vorba în primul rând de drona Korsar, dezvoltată de Biroul de Proiectare Luch din Yaroslavl. Se pare că noul proiect are deja sprijinul Ministerului Apărării din Rusia.

Acordul dintre companiile din Turcia și Rusia a fost semnat în vara anului 2020, adică înainte de succesele obținute de dronele Bayraktar TB2 în cel de-al doilea război din Karabakh. Una dintre cerințele partenerului rus este de a echipa sistemele fără pilot asamblate în Rusia cu sisteme „disponibile” (în principal de producție rusă și chineză), deoarece multe sisteme standard ale Bayraktar TB2 sunt de origine occidentală și nu sunt disponibile în Rusia din cauza sancțiunilor.

În acest sens, publicația turcă a informat că versiunea dronei pentru partea rusă, denumită de Baykar Defense ca Bayraktar TB2-R, va dispune de o  stație opto-electronică produsă de compania chineză Chongqing Yuanqian Electro-Optical Science And Technology Co., Ltd., precum și de un modul de navigație fabricat în Rusia, care utilizează echipamente GLONASS.

Drona va păstra motorul Rotax 912, disponibil pe scară largă pe piața comercială. Stația de control la sol a complexului este în curs de finalizare cu participarea societății „AGAT - sisteme de control” din Republica Belarus, cu utilizarea pe scară largă a componentelor din Belarus.

Asamblarea dispozitivelor și a stațiilor de control se va efectua la Nizhny Novgorod. Inițial, kiturile de asamblare ale dronei vor fi furnizate de Baykar Defense, iar pentru vehiculele terestre va fi folosit șasiul KamAZ.

Deocamdată, problema armamentelor ce vor fi întrebuințate de noua dronă este neclară, cu toate că partenerul rus și-a anunțat intenția de a folosi sisteme de luptă fabricate în Rusia, inclusiv muniții, care au fost dezvoltate de societatea Aviaavtomatika OKB LLC (Kursk).

Potrivit publicației, în anul 2021, în Turcia, este planificată începerea testelor de zbor ale primului prototip Bayraktar TB2-R, care se află acum în faza de fabricație. În același timp, se arată faptul că Baykar Defense este nevoită să demonstreze o anumită „dexteritate diplomatică”, întrucât, în ​​același timp, compania îndeplinește o mare comandă pentru complexele Bayraktar TB2 pentru Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel