Un nou schimb de replici între Turcia și SUA pe S-400. Turcii acuză că au vrut să cumpere Patriot sau SAMP-T

Tudor Curtifan / 28 feb 2021 / 10:17

Un nou schimb de replici la nivel diplomatic a avut loc între Turcia și Statele Unite ale Americii. Mărul discordiei: Eterna problemă a achiziției sistemelor antiaeriene rusești S-400 de către Ankara.

În cursul acestei săptămâni, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a anunțat într-o conferință de presă că, în contextul în care administrația de la Casa Albă s-a schimbat, nu există nicio modificare în ceea ce privește politica SUA în față Turcia și problema S-400.

„Nu există nicio schimbare a politicii SUA cu privire la programele F-35 și S-400”, a precizat Kirby, făcând referire directă la decizia SUA de a exclude Turcia din programul F-35 din cauza achiziționării sistemelor rusești, considerate incompatibile cu sistemele NATO și un pericol pentru secretele programului F-35, cel mai scump program de înzestrare din istoria SUA.

„Solicităm din nou Turciei să nu continue cu programul S-400. Suntem de părere că aceste sisteme sunt incompatibile cu F-35”, a precizat Kirby. Înaltul oficial al Pentagonului a mai precizat că Turcia a avut nenumărate oportunități în ultimul deceniu de a achiziționa sisteme Patriot din SUA, dar a ales în schimb S-400 în detrimentul sistemelor americane. 

 

Turcia a reacționat și răspunde SUA. Ankara explică de ce nu a ales Patriot sau SAMP-T

 

Într-un schimb de replici la nivel de diplomație, Turcia a reacționat vineri la declarațiile Washingtonului. Hulusi Akar, ministrul Apărării de la Ankara, a subliniat că decizia Turciei de a achiziționa S-400 reprezintă o decizie ce ține de suveranitatea țării sale. Cu toate acestea, Ankara s-a arătat deschisă să coopereze cu SUA în beneficiul regiunii și al NATO, potrivit presei din Turcia, respectiv Daily Sabah.

Akar le-a răspuns americanilor în ceea ce privește Patriot. Oficialul turc a precizat că Turcia a încercat și a dorit să achiziționeze sisteme americane Patriot, precum și sisteme SAMP-T, produse de consorțiul franco-italian Eurosam, dar fără succes. Turcia a acuzat SUA că nu a răspuns cererilor lor în ceea ce privește oferta, astfel că a fost nevoită să se îndrepte spre S-400. Declarația ministrului Apărării de la Ankara contrazice spusele Pentagonului cu privire la faptul că Turcia a avut de nenumărate ori ocazia să achiziționeze Patriot în ultimul deceniu.

Ministrul Apărării din Turcia a dat asigurări, din nou, că țara sa va folosi S-400 doar dacă va fi necesar. „Dacă nimeni nu are vreodată intenția de a ataca Turcia, nu se va întâmpla nimic”. Ankara a arătat din nou cu degetul către alte state membre NATO ce dețin sisteme antiaeriene fabricate în Federația Rusă, făcând referire la S-300. E vorba de Bulgaria, Grecia și Slovacia.

Turcii au conchis, acuzând indirect partea americană că minte. Turcia precizează că SUA au refuzat să vândă Patriot iar oferta Rusiei a fost mai bună și a implicat și transfer tehnologic (n.a. - know-how), mai scrie sursa citată.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy