Un nou caz de corupţie loveşte Ministerul ucrainean al Apărării: Contract de 17 milioane de dolari pentru drone care nu funcţionează

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul ucrainean al Apărării a plătit în avans 650 de milioane UAH [aproximativ 17,68 milioane de dolari SUA] către o companie producătoare e drone care aparție familiei fostul deputat ucrainean Borislav Rozenblat. Grupul jurnaliştilor ucraineni de investigaţii Bihus.info relatează într-o anchetă că aşa-zisul producător de drone a primit cele aproximativ 17,68 milioane de dolari, dar pa livrat doar 1 din cele 55 de UAV-uri contractate până la termenul limită.

Bihus.info a raportat că Ministerul Apărării din Ucraina a semnat un contract în valoare de 807 milioane UAH [aproximativ 21,95 milioane USD] pentru 55 de sisteme aeriene fără pilot HAWK în decembrie 2022 și a plătit un avans de 650 milioane UAH [aproximativ 17,68 milioane USD].

Societatea cu răspundere limitată Ukrainian Aviation System, deținută de soția fostului deputat ucrainean Borilav Rozenblat, ar fi trebuit să producă cele 55 de UAV-uri până la jumătatea lunii august, potrivit Ukrainska Pravda.

Compania ar fi trebuit să livreze toate cele 55 de sisteme UAV către Ministerul ucrainean al Apărării până la 15 august, dar a produs doar unul până la acea dată.

Producătorul a organizat cursuri de formare pentru piloți cu o lună înainte de expirarea contractului. Grupul jurnaliştilor de investigaţii ''Bihus'' a vorbit cu soldații care au participat la instruire. Aceștia au declarat că mai mult de jumătate din încercările de a pilota UAV-urile au eșuat, iar drona a fost lansată corect abia la sfârșitul unei serii repetate de testări. 

Conducerea companiei a fost prezenta personal la testarea acestor drone, analizând nemulţumirile, dar asigurându-i pe soldați că totul este în regulă, deoarece au primit UAV-uri de test. A fost precizat faptul că toate defecţiunilor vor fi remediate până la terminarea contractului.

Cu toate acestea, la 14 august, cu o zi înainte de data la care trebuia să fie încheiat contractul, s-a dovedit că doar patru din cele 55 de UAV-uri comandate erau gata.

Comisia din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a refuzat să accepte UAV-urile. Prin urmare, producția în masă a fost exclusă. Producătorul a susținut că sistemul a fost dezvoltat în cooperare cu parteneri străini și constă în principal din piese importate. HAWK a fost autorizat pentru utilizare în cadrul forțelor armate ucrainene încă din 2017. Fostul ministru ucrainean al Apărării Stepan Poltorak a semnat atunci autorizația.

Citeşte şi: Ministerul ucrainean al Apărării plătește milioane de dolari unei companii poloneze, dar nu primește la schimb armele: Afacerile cu muniţie de război, mai profitabile prin intermediari

Anterior, au existat informații că doar șapte din nouă încercări au fost un succes în timpul testării primelor UAV-uriHAWK: de două ori aceeași dronă prezentată de moldovenii de la UAS LLC Drone-Tech SRL, parteneri ai Ukrainian Aviation System, s-a prăbușit din cauza unui defect de proiectare.

Apoi, Ministerul ucrainean al Apărării a semnat un contract cu compania Ukrainian Aviation System.

Primele două drone au fost realizate un an mai târziu. La vremea respectivă, prețul lor era de aproximativ 6 milioane UAH [aproximativ 163.000 de dolari SUA]. Ministerul ucrainean al Apărării a comandat alte șapte sisteme la același preț în vara anului 2019.

Contractul a fost întârziat din cauza unor probleme cu componentele, a înlocuirii acestora și a unor noi teste, iar data de livrare a fost depășită.

Ministerul ucrainean al Apărării s-a adresat instanței cu o cerere de obligare a producătorului la plata a 10 milioane de grivne [263.157 USD - n.r.] pentru nerespectarea contractului, iar producătorul a făcut apel cu o cerere de revizuire a prețului, deoarece, în opinia sa, după înlocuirea componentelor, HAWK-ul era mult mai scump.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, din cauza nevoii urgenţe de UAV-uri, LLC a predat sistemele UAV către Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Ministerul ucrainean al Apărării a raportat că nu a primit niciun feedback negativ din partea armatei.

Ministerul ucrainean al Apărării a explicat de ce au semnat un nou contract cu Ukrainian Aviation System, spunând că au primit o astfel de comandă de la Statul Major General. Cu toate acestea, costul sistemelor s-a dublat, ajungând la peste 12 milioane de grivne [324.605 USD - n.r.].

Ministerul ucrainean al Apărării a raportat că noul contract cu producătorul a fost despre același HAWK ca și până acum, dar cu caracteristici îmbunătățite. Dar, după cum s-a dovedit, 650 de milioane de grivne [16,3 milioane de dolari - n.r.] au fost plătite pentru sisteme netestate.

Un fostul șef al departamentului de achiziţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, care a semnat contractul cu Ukrainian Aviation System, a comentat că era sigur că va cumpăra aceleași sisteme HAWK ca în lotul anterior, iar toate instituţiile abilitate au verificat deja aspectele juridice, financiare și tehnice ale contractului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel