Ministerul ucrainean al Apărării plătește milioane de dolari unei companii poloneze, dar nu primește la schimb armele: Afacerile cu muniţie de război, mai profitabile prin intermediari

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ministerul ucrainean al Apărării a încheiat în 2022 o serie de contracte cu compania poloneză Alfa pentru furnizarea mai multor tipuri de arme și muniții. Cu toate acestea, compania nu și-a îndeplinit obligațiile și, începând din 2023, datora Ministerului ucrainean al Apărării peste 3,5 miliarde UAH (aproximativ 94,77 milioane USD), se arata intr-o acheta jurnalistica realizata de Ukrainska Pravda.

Publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda a relatat într-un editorial, intitulat "Bani la sânge. Cum o companie poloneză obișnuită a luat zeci de miliarde de la forțele armate ucrainene", că Ministerul ucrainean al Apărării a încheiat mai multe acorduri cu compania poloneză Alfa începând cu aprilie 2022.

Compania poloneză era obligată să livreze către Ministerul ucrainean al Apărării veste antiglonț și căști de protecție, dar nu a reușit să facă acest lucru la timp și nu a respectat termenele contractuale în proporție de aproape 100%.

Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a încheiat o serie de alte acorduri nefavorabile cu Alfa, iar de la începutul anului 2023, compania poloneză datora Ministerului ucrainean al Apărării peste 94,77 milioane de dolari, ca parte a diferitelor contracte pe care le-a încheiat.

Firma poloneză a primit și a retras miliarde de grivne din Ucraina. Cu toate acestea, nu a reușit să livreze armele plătite din banii ucrainenilor.

Ukrainska Pravda susţine că sunt cel puțin şapte contracte încheiate de Ministerul ucrainean al Apărării direct cu compania Alfa. Unele dintre acestea sunt în curs de contestare în cadrul unui arbitraj internațional.

Ministerul ucrainean al Apărării a încheiat primul său contract cu Alfa la 11 aprilie 2022. Era vorba de un acord pentru furnizarea a 20.000 de căști balistice, 20.000 de veste antiglonț și 40.000 de plăci balistice. Contractul are o valoare de 24,5 milioane de euro, cu plata unui avans de 100%.

Alfa a reușit să livreze toate vestele și plăcile antiglonț, deși cu întârziere. Cu toate acestea, 11.000 din cele 16.000 de căști pe care le-a furnizat au fost returnate instantaneu ca fiind nepotrivite, iar alte 5.000 au rămas în depozit, nefiind acceptate de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU).

 

Ministerul ucrainean al Apărării a continuat să semnate contracte cu compania poloneză, conștient de faptul că firma a încălcat acordurile anterioare

 

Trei acorduri în valoare de aproximativ 3,3 miliarde UAH (aproape 64,4 milioane de euro) au fost semnate cu Alfa la 22 aprilie 2022. Compania poloneză a primit un avans de 50% în cadrul fiecăruia dintre ele.

Acestea includeau furnizarea mai multor obuziere autopropulsate Gvozdika, muniție de 122 mm pentru obuzierele D-30 și rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple de rachete Grad.

Din câte a aflat Ukrainska Pravda, doar o cantitate infimă din armele care erau specificate în contract a ajuns la destinație. Doar 1/10 din muniții pentru D-30 a ajuns cu întârziere, 1/3 din rachete pentru sistemele Grad și, deși au fost livrate toate obuzierele Gvozdikas, acestea se aflau într-o stare care nu corespunde exact clasei tehnice prevăzute în contract, iar Ministerul ucrainean al Apărării încearcă acum să obțină despăgubiri de la furnizor.

Ministerul ucrainean al Apărării a acordat alte trei contracte în valoare de aproximativ 2,6 miliarde UAH (aproximativ 70,4 milioane de dolari ) la 13 iunie 2022, conștient de faptul că firma a încălcat acordurile anterioare. Compania a primit jumătate din această sumă ca avans.

Se pare că toate cele trei acorduri au fost semnate în numele Ministerului ucrainean al Apărării de către Vladislav Shostak, șeful Departamentului tehnico-militar, care va fi demis o săptămână mai târziu, în iunie 2022.

De data aceasta, contractele au inclus furnizarea de: mine de 120 mm (peste 11 milioane de euro în avans), proiectile de 152 mm pentru obuzierul Giatsint (18 milioane de euro în avans); obuze de 152 mm pentru sistemul de artilerie autopropulsată Dana (13 milioane de euro în avans).

Aproximativ 40% din muniția pentru Giatsint a sosit; minele de 120 mm au fost livrate la mai puțin de 1% din contract, iar pentru obuzierele Dana nu a fost livrată nicio muniție.

În prezent, Ministerul ucrainean al Apărării încearcă să recupereze 27 de milioane de euro în avans și aproape 13 milioane de euro în amenzi pentru întreruperea livrărilor.

Ministerul ucrainean al Apărării a comandat din nou încă 20.000 de căști și 50.000 de veste antiglonț de la Alfa la 25 octombrie 2022, în valoare de aproape 50 de milioane de euro. De data aceasta, nu a fost necesară nicio plată în avans. Căștile nu au ajuns niciodată în Ucraina, iar jumătate dintre vestele antiglonț livrate nu au trecut testele balistice.

Ministerul ucrainean al Apărării a încheiat trei contracte la 27 aprilie 2022 cu importatorul de arme de stat ucrainean Progress, care urma să furnizeze tipuri de muniție similare cu cele ale companiei poloneze.

Valoarea totală a celor trei acorduri cu compania de stat a fost de peste 17 miliarde UAH [aproximativ 460,29 milioane USD].

 

Compania ucraineană Progress ar fi trebuit să achiziționeze muniție din Bulgaria pentru obuziere D-30 și D-20 și rachete Grad prin intermediul aceleiași companii poloneze, Alfa

 

Între timp, prețul muniției prin intermediul acestui intermediar ucrainean a fost cu 57% mai mare decât prețul din contractul semnat direct cu Ministerul ucrainean al Apărării.

Compania poloneză urma să furnizeze proiectile de 122 mm pentru obuzierele D-30/2C1 pentru 760 de euro pe bucată, în timp ce compania ucraineană Progress urma să furnizeze aceleași tip de muniție pentru 1.195 de euro pe bucată, cu o marjă de 435 de euro.

Antreprenorul polonez a respectat contractul semnat cu compania ucraineană Progress mult mai repede decât contractul semnat cu Ministerul ucrainean al Apărării pentru furnizarea acelorași proiectile, dar la un cost cu 57% mai mic: contractul cu Ministerul ucrainean al Apărării  a fost îndeplinit cu 10%, în timp ce cel semnat cu Progress a fost îndeplinit în proporție de aproximativ 80% cu, dar cu unele întârzieri. 

Cu toate acestea, în ciuda prețului umflat în cadrul acestui acord, Progress datora Ministerului ucrainean al Apărării peste 200 de milioane UAH (aproximativ 5,41 milioane USD) la începutul anului 2023.

Compania Alfa este angajată în vânzarea de diverse produse, inclusiv produse militare. Compania a raportat un profit de 1,23 milioane de zloți polonezi (puțin peste 300.000 de euro) în 2020, iar Alfa a obținut 7,4 milioane de zloți polonezi (aproximativ 1,8 milioane de euro) în 2021.

Alfa nu și-a prezentat încă situațiile financiare pentru 2022, când compania a semnat contracte de sute de milioane de euro în Ucraina. Dimpotrivă, compania și-a modificat datele în registrele financiare de 4 ori în prima jumătate a anului 2023.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel