Un membru NATO din inima Europei cumpără 77 de tancuri Leopard 2A8. Acesta este doar începutul pentru Armata cehă

Tanc Leopard 2A7
Tanc Leopard 2A7

În săptămânile următoare, guvernul ceh ar trebui să aprobe acordul privind furnizarea tancurilor Leopard 2A8.

Guvernul ceh ar trebui să aprobe - în următoarele săptămâni - acordul privind furnizarea de tancuri Leopard 2A8, potrivit ministrului Apărării, Jana Černochová.

Cehia ar urma să adere la achiziția comună a tancurilor Leopard 2A8, în prezent fiind în desfășurare negocieri cu Germania pentru achiziționarea a 77 de tancuri Leopard 2A8.

Acordul este primul pas spre finalizarea contractului care ar putea fi semnat până la sfârșitul lui 2024, iar prețul este de așteptat să fie similar cu cel al vehiculelor de luptă de infanterie CV90, pentru care Cehia a plătit 2,43 miliarde de euro pentru 264 de unități, scrie Army Recognition.

”Am făcut progrese în proiectul de achiziție a tancurilor Leopard 2A8 și intenționăm să prezentăm guvernului un acord de achiziție comună pentru aprobare în săptămânile următoare”, a spus Černochová. Acordul ar putea fi semnat înainte de vacanța guvernamentală, care are loc de obicei la mijlocul verii.

Potrivit acesteia, acordul va exprima oficial interesul Republicii Cehe, fiind un pas intermediar către încheierea efectivă a contractului de cumpărare, care ar putea fi semnat până la sfârșitul acestui an.

Tanc Leopard 2A6

”Acesta nu este un contract final; Scopul nostru este să îl finalizăm până la sfârșitul anului 2024”, a adăugat ea.

Dacă guvernul aprobă acordul, va deschide calea Republicii Cehe pentru a-și maximiza participarea la viitoarea cooperare industrială.

”Când spun că ar trebui să fie aproximativ același preț ca vehiculele de luptă ale infanteriei, nu cred că mă înșel”, a spus ea. În preț vor fi incluse cheltuielile planificate pentru achiziționarea de tancuri și o rezervă pentru compensarea cursului de schimb.

În ultimii doi ani, Germania a oferit Republicii Cehe 14 tancuri Leopard 2A4 și un vehicul de salvare, în semn de recunoaștere a sprijinului său pentru Ucraina. În februarie, Černochová a informat guvernul despre posibilitatea unei alte donații similare.

Leopard 2A8 este un tanc de luptă modern echipat cu arme puternice și sisteme avansate de protecție. Cântărește între 57 și 65 de tone și atinge o viteză de până la 70 km/h pe șosea, în timp ce raza sa de funcționare este de 450 de kilometri.

Leopard 2A8 poate găzdui un echipaj de patru și are dimensiuni impresionante cu o lungime de 7,7 metri, o lățime de patru metri și o înălțime de trei metri. Aceste caracteristici îl fac un tanc de luptă robust și versatil, capabil să răspundă cerințelor conflictelor moderne.

Tancurile Leopard 2A8 vor completa flota de tancuri Leopard 2 A4, aflată în funcțiune în prezent. 

”În viitor, soldații noștri ar trebui să aibă 77 de tancuri noi 2A8 și 45 de tancuri 2A4”, a spus Černochová.

Republica Cehă ar trebui astfel să aibă un total de 122 de tancuri, inclusiv vehicule de recuperare.

Principalele tancuri de luptă împreună cu vehiculele de luptă ale infanteriei formează o brigadă grea. Republica Cehă a promis anterior NATO că va avea la dispoziție o brigadă grea până în 2026, dar nu va putea îndeplini angajamentul.

Reamintim că, la începutul acestui an, Cehia a semnat contractul pentru cumpărarea a 24 dintre cele mai moderne avioane de luptă, aeronavele F-35A, care, inclusiv armele, antrenamentul și infrastructura, ar trebui să le coste peste 6 miliarde de euro.

De asemenea, ministerul ceh al apărării intenționează să semneze un acord pentru cumpărarea a două avioane C-390 Millenium de la Embraer, arată Defensenews.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel