Un grup de sabotori a atac baza aeriană rusa Chkalovski din regiunea Moscovei (Foto): Au fost distrus mai multe avioane şi un elicopter

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un grup de sabotori a plasat explozibili și a aruncat în aer mai multe avioane și un elicopter de luptă care se aflau la baza aeriană rusă Chkalovski din regiunea Moscovei, a informat biroul de presă al Serviciului de informații (GUR) al Ministerului Apărării din Ucraina.

O comisie de investigaţii guvernamentală din Federația Rusă investighează un sabotaj care a avut loc la Baza Aeriană Chkalovski, în urma căruia două aeronave și un elicopter au fost avariate semnificativ la 18 septembrie 2023.

Persoane neidentificate au plasat explozibili pe aerodrom și au aruncat în aer aeronavele militare An-148 și Il-20 (ambele aparținând Regimentului 354 de aviație al forțelor speciale), precum și un elicopter Mi-28N, care fusese anterior implicat activ în doborârea dronelor kamikaze care vizau anumite clădiri din regiunea Moscovei.

Imaginile publicate pe reţele de socializare indică zona unde ar fi avut loc explozii care au vizat ambele aeronave militare. Potrivit Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) din Ucraina, avariile semnificative suferite de aeronave nu permit repunerea rapidă în funcțiune a acestora.

Se știe că partea din spate a elicopterului, în special coada, a fost avariată în urma exploziei. Un An-148 a fost grav avariat, iar un altul, care era parcat în apropiere, a fost avariat ușor.

Se știe că pe aerodromul Chkalovski sunt staționate avioane care aparţin mai multor structuri guvernamentale și militare ruse, inclusiv avioane speciale de recunoaștere de importanță strategică și posturi de comandă aeriene, cum ar fi IL-80, cunoscute și sub numele de "avioanele Apocalipsei".

Având în vedere tipurile de aeronave staţionate pe acest aerodrom, perimetrul acestuia trebuia să facă obiectul unui control și al unei protecții serioase. În concluzie, rămâne un mister modul în care persoane necunoscute au reușit să pătrundă și să execute un sabotaj în interiorul unei baze militare atât de importante.

La 1 noiembrie 2022, un sabotaj a fost efectuat la baza aeriană militară Veretie din regiunea Pskov. În acel moment, persoanele necunoscute au intrat pe aerodrom și au aruncat în aer două elicoptere de atac rusești Ка-52. Alte două aeronave au suferit avarii semnificative în urma exploziei.

Cât de importante sunt avioanele IL-20 pentru Federaţia Rusă?


Lovitura Il-20 aparține categoriei de avioane de recunoaștere. A fost dezvoltat în Uniunea Sovietică pe baza avionului de pasageri Il-18, prin integrarea stației ELINT și a unei stații de supraveghere radar amplasate sub fuzelaj.

Se știe că, începând cu anii 1970, au fost fabricate doar 20 de astfel de aeronave, dintre care doar o parte au fost modernizate și operate până în prezent.

În septembrie 2018, sistemul antiaerian S-200 a doborât din greșeală unul dintre avioanele rusești funcționale în Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel