În ciuda câtorva probleme de natură tehnică, avioanele F-35 reprezintă în continuare o investiție rentabilă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lockheed Martin
F-35 Lockheed Martin

Un sondaj realizat în rândul cititorilor Air Force Technology arată că 62% dintre aceștia consideră că avioanele F-35 reprezintă în continuare o investiție rentabilă pentru forțele aeriene. Cu toate acestea, 38% din respondenți au considerat că nu merită investiția.

Sondajul a fost realizat în contextul în care săptămâna trecută Polonia a semnat un contract cu Lockheed Martin în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 32 de aeronave de luptă F-35, într-o mișcare care dorește să crească capacităţile forțelor aeriene, Polonia fiind prima țară est-europeană care va intra într-un astfel de program.

În această lună, Air Force Technology a sondat publicul pentru a vedea dacă industria consideră în continuare că aeronava de luptă este în continuare o investiție profitabilă. Majoritatea cititorilor au susținut că merită costurile, iar 38% au declarat contrariul.

Programul de lungă durată a atras dezbateri publice, atât pro, cât și contra. Unele țări s-au înscris în acest program, în vreme ce altele au renunțat la acesta, subliniind faptul că aeronava de luptă nu este doar o parte a sistemului de apărare, ci reprezintă și un instrument politic.

Comentând pe marginea programului, analistul Global Data Defense, Anthony Endersen, a declarat: ,,Exporturile de programe majore, precum F-35 sunt rare și bazate pe considerente tehnice. Dimensiunea politică este foarte importantă în procesul de luare a deciziilor pentru țările care sunt sau și-ar dori să fie în marja pieței de export a F-35, așa cum reiese din prima decizie de achiziție (Norvegia)”.

,,Decizia de acolo (Norvegia) s-a bazat în mare parte pe relațiile guvernamentale și convergența politicilor. Aspectul financiar va afecta astfel numărul achiziției, în unele cazuri, dar acesta nu este elementul principal în procesul de selecție”.

În ciuda problemelor persistente, așa cum se arată în Raportul anual din 2019 al Departamentului Apărării al SUA, avioanele F-35 sunt privite în continuare ca fiind de interes, acest aspect fiind întărit de decizia Poloniei, precum și o posibilă achiziție din partea Finlandei, care și-ar dori înlocuirea flotei de F/A-18 C/D Hornet.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel