Un avertisment ignorat acum două luni: FSB rus avea sarcina să-l ucidă pe Prigojin. A fost lichidat și Dmitri Utkin, comandantul Wagner

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Evgheni Prigojinn la înmormântarea mai multor mercenari Wagner. Sursa foto: Severreal.org.
Evgheni Prigojinn la înmormântarea mai multor mercenari Wagner. Sursa foto: Severreal.org.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), Kirilo Budanov, a declarat că, după tentativa de revoltă armată din Rusia, FSB-ul rus a fost însărcinat să-l elimine pe şeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group, Evgheni Prigojin. Budanov a făcut această dezvăluire într-un interviu acordat în luna iunie pentru publicaţia americană The War Zone. 

La nici două luni de la declarația lui Budanov, un avion Embraer-135 Legacy în care se aflau 10 persoane, inclusiv Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, adjunctul său și comandantul Wagner Group, s-a prăbușit în mod misterios. Nimeni nu a supraviețuit „accidentului” aviatic.

Utkin e printre fondatorii Wagner Group. A fost colonel în GRU și a fost unul din cei mai apropiați colaboratori ai lui Evgheni Prigojin. 

Serviciile ucrainene au anticipat acest scenariu încă din iunie, după rebeliunea lui Prigojin.

,,Nu putem vorbi despre un impact serios asupra războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece toate aceste evenimente au durat o perioadă foarte scurtă de timp. Cu toate acestea, au fost înregistrate unele pierderi pentru forțele aerospațiale rusești. În al doilea rând, nu ne așteptăm ca PMC Wagner să apară în Ucraina ca o entitate separată care își desfășoară propriile operațiuni. Și cred că acest factor este destul de important pentru noi", a declarat Budanov la scurt timp după rebeliunea eşuată a mercenarilor Wagner.

Şeful spionajului militar ucrainean a subliniat, de asemenea, că serviciul de informații pe care îl conduce știe că sarcina de a-l ucide pe Prigojin a fost încredințată FSB, dar este imposibil de prezis dacă această operațiune va avea succes.

,,Știm că sarcina de a-l ucide a fost încredințată FSB-ului. Vor reuși ei să facă acest lucru? Vom vedea în timp. Deci, în orice caz, toate aceste posibile încercări de asasinat nu vor fi rapide. Vor avea nevoie de ceva timp pentru a dezvolta abordări adecvate și pentru a ajunge la o etapă în care sunt pregătiți pentru o operațiune la scară largă", a susţinut atunci șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina.

Budanov a adăugat că orice acțiuni care vizează destabilizarea Rusiei sunt utile pentru Ucraina.

În seara zilei de 23 iunie, şeful PMC Wagner Group, Evgheni Prigojin, a declarat public că trupele ruse au tras cu rachete în taberele mercenarilor săi și a promis un "răspuns". Ministerul rus al Apărării a negat afirmațiile sale.

Ulterior, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reacționat la aceste evenimente. El a calificat acțiunile lui Prigojin drept un "cuțit înfipt în spatele țării și al poporului" și a declarat că trupele ruse au primit deja ordinul de a-i "neutraliza pe rebeli".

La scurt timp, Kremlinul a declarat că suspendă urmărirea penală împotriva lui Evgheni Prigojin, Wagner, și că Prigojin însuși va merge în Belarus, fiind aşteptat de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel