UE, apărare comună. Frunzulică: ”Sunt domenii în care s-a pierdut teren față de SUA, Rusia și China

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Europarlamentarul Doru Claudian Frunzulică a vorbit pentru Defense România despre inițiative privind întărirea europeană, în speță în domenii precum securitate și apărare.

Europarlamentarul ne-a declarat că UE răspunde Brexitului - ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană - prin numeroase inițiative privind întărirea colaborării europene. El a dat exemplul unor domenii precum securitate și apărare. „Este vorba despre o autonomie strategică pe care Uniunea Europeană dorește să o construiască”, ne-a precizat europarlamentarul.

Totodată, Doru Claudian Frunzulică a mai precizat că deja au fost alocați bani pentru capabilități de securitate și apărare comună. O parte din acești bani se vor duce către inovare tehnologică și dezvoltare, domenii în care UE a pierdut teren față de alte puteri precum SUA, China sau Rusia.

Este stabilit un fond de apărare. El este de 13 miliarde de euro și va începe din 2021. O parte este pentru cercetare, inovare, dezvoltare. Asta pentru că s-a constatat că UE a pierdut teren și este în urma Statelor Unite, Chinei, Rusiei în inovarea tehnologică și dezvoltarea de noi tehnologii.

Sunt anumite domenii, inclusiv în domeniul cibernetic, în Europa digitală, unde se constată întârzieri în raport cu celelalte mari puteri”.

Un alt program este cel de armament comun și testarea munițiilor, program prin care Uniunea Europeană ar economisi aproape 500 de milioane de euro.

În același timp sunt programe comune privind fabricarea în comun a unor armamente în cadrul UE. La ora actuală în UE, dacă țările membre ar avea numai un sistem comun standardizat de testare a munițiilor, UE ar face o economie de aproape 500 de milioane de euro. Doar în acest domeniu”, a concluzionat Frunzulică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel