Ucraina vrea mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 din Slovacia. Părțile negociază pentru alte 14 piese de artilerie de acest tip

Ionel Copcea |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat Zuzana 2. Sursa foto: Compania KONŠTRUKTA - Defence.
Obuzier autopropulsat Zuzana 2. Sursa foto: Compania KONŠTRUKTA - Defence.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.

În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei dispun de opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, furnizate de Bratislava în baza unui contract încheiat în luna iunie a anului trecut. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, ultimul, al optulea obuzier a sosit pe teritoriul ucrainean în această lună.

În plus, mai există și un alt contract privind furnizarea de obuziere autopropulsate slovace către Ucraina, în baza căruia Germania, împreună cu Norvegia și Danemarca, au plătit pentru producerea și livrarea către Kiev a 16 obuziere autopropulsate Zuzana 2. Acestea ar trebui să fie furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei până la sfârșitul anului 2023.

Astfel, până în anul 2024, Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să aibă 24 de obuziere autopropulsate Zuzana 2, minus cele care vor fi distruse în luptă. Kievul intenționează să adauge încă 14 obuziere slovace la acest număr, semnarea unui contract în acest sens fiind planificată în viitorul apropiat.

“Recent, am primit informații că există o cerere din partea ucraineană pentru încă 14 obuziere Zuzana 2 și așteptăm semnarea unui contract. Lucrăm îndeaproape cu reprezentanți ai Ministerului Apărării al Ucrainei, care ne-au vizitat săptămâna trecută. Sper să ajungem la o înțelegere”, a declarat Jaroslav Naď, citat de agenția de presă slovacă TASR.

Obuzierele autopropulsate pe roți Zuzana 2 sunt produse de societatea Konštrukta-Defence. Acestea sunt amplasate pe noul șasiu Tatra T 815-7, iar turela are o protecție de nivel trei, conform standardului STANAG 4569 (rezistă la un proiectil de 155 de milimetri, tras de la o distanță de 60 de metri). Bătaia maximă a obuzierului este de 41 de kilometri. Zuzana 2 se află în serviciul de luptă în cadrul Forțelor Armate ale Slovaciei și Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel