Ucraina va primi două radare GM200 pentru sistemele de apărare antiaeriană SAMP/T

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Compania franceză Thales a primit un contract pentru fabricarea a două radare GM200 pentru Ucraina. Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, au participat la ceremonia de semnare. Miniștrii s-au întâlnit la sediul companiei Thales din Limours, situat la sud de Paris. Vizită a inclus un tur al activităților de proiectare, producție și mentenanţa a sistemelor radar pe care compania Thales le dezvolta.

Potrivit companiei, contractul, semnat de cei doi miniștri ai apărării și de reprezentantul Thales, prevede furnizarea unui complex complet de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, inclusiv a radarului GM200, a centrului de control, a sistemelor de radiocomunicații și de țintire aeriană.

Momentul și suma tranzacției nu au fost dezvăluite. Banii pentru radar vor fi alocaţi din fondul special de sprijin creat de Franța şi destina Ucrainei. Oleksii Reznikov a declarat că Ucraina va primi două stații radar GM200.

GM200 și alte radare din familia Ground Master oferă un răspuns eficient la toate tipurile de amenințări cu care se confruntă Ucraina, inclusiv drone și rachete cu rază lungă de acțiune, rachete de croazieră, elicoptere și avioane de luptă.

"Compania Thales este mândră să joace un rol în protecția Ucrainei, în special prin furnizarea de sisteme de apărare aeriană, a precizat Patrice Caine, președinte și director general al Thales.

Radarul cu rază medie de acțiune GM 200 face parte din familia de radare Ground Master. Modelul GM200, cu toate echipamentele sale, este instalat într-un container, aplasat pe un camion 8×8.

Acesta poate fi integrat în sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T, care este, de asemenea, furnizat Ucrainei.

SAMP/T, denumit și MAMBA în armata franceză, este un sistem antirachetă conceput pentru a face faţa tuturor amenințărilor aeriene actuale și viitoare. Pot fi interceptate inclusiv rachetele de croazieră, aeronavele cu și fără pilot și rachetele balistice tactice cu rază de acțiune de 600 km.

SAMP/T este produs de consorţiul Eurosam, o societate mixtă formată între MBDA și Thales. Componentele sale cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel. Interoperabilitatea cu alte sisteme NATO de apărare aeriană este o altă caracteristică a sistemului antirachetă SAMP/T. 

SAMP/T utilizează rachete Aster 30 Blok 1. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 1,4 km/sec. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ținte aflate la altitudini cuprinse între 50 m și 20 km.

Radarul Ground Master 200 (GM200) este una din cele mai avansate soluții radar pentru apărare, lansată de Thales în 2010.

Este un radar tactic 3D cu rază medie de acțiune din seria GROUND Master (GM60, GM200, GM400), foarte mobil și destinat unor misiuni multiple, fie că vorbim de supraveghere terestră și aeriană - și aici trebuie să menționez faptul că GM200 poate detecta la altitudini foarte joase sau la mare altitudine, indiferent de mediul înconjurător - sau de coordonare a dispozitivelor de apărare antiaeriană, de la VSHORAD la sisteme SHORAD/MRAD.

Radarul are capacitate de localizare a tirurilor inamice, prin detectarea traiectoriilor de rachetă și de mortier. E versatil, format dintr-o singură unitate care se poate instala în 15 minute și poate fi transportat pe șosea, pe calea ferată sau la bordul unei aeronave tactice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel