Ucraina urmează să primească unul dintre cele mai moderne sisteme de artilerie: Olanda a comandat obuzierul DITA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat ceh DITA. Sursa foto: Excalibur Army.
Obuzier autopropulsat ceh DITA. Sursa foto: Excalibur Army.

Țările de Jos au anunțat un contract de achiziție încheiat cu Republica Cehă prin care se angajează să furnizeze Ucrainei sisteme avansate de artilerie autopropulsată, cunoscute sub numele de DITA. Publicaţia ucraineană Militarnyi a relatat că Ministerul olandez al Apărării a comandat recent nouă obuziere autopropulsate pe roți DITA pentru Ucraina.

,,Tunul autopropulsat DITA este o piesă de artilerie modernă, capabilă să lovească ținte aflate la zeci de kilometri distanță. Ucraina are o mare nevoie de aceste arme", a transmis Ministerul olandez al Apărării.

De menționat că aceste arme fac parte dintr-o comandă importantă efectuată de Olanda pentru Ucraina, pe care o asigură doi producători din Republica Cehă. DITA 155mm ACS este fabricat de producătorul și exportatorul de armament ceh Excalibur Army.

La 27 februarie, generalul Onno Eichelsheim, comandantul Forțelor Armate ale Țărilor de Jos, a vizitat Republica Cehă. Acesta a inspectat, de asemenea, sistemul radar VERA-NG, pe care Olanda l-a comandat și pentru Ucraina.

Obuzierul DITA este echipat cu un tun L45 de 155 mm, cu o rază de acţiune de până la 39 km, care poate trage toate tipurile de muniție explozivă antitanc (HEAT) de calibru NATO – poate transporta în turelă 40 de proiectile.

Designul modular de care dispune DITA permite instalarea turelei, tunului și muniției pe diverse tipuri de platforme, atât cu şenile, cât şi cu roţi.

DITA are o cadenţă de tragere foarte bună, fiind necesari doar 2 membri ai echipajului - șoferul și comandantul, care acționează obuzierul și turela din unitatea de comandă şi control instală în cabina din faţă a obuzierului. Acest lucru este posibil datorită nivelului înalt de automatizare a sistemului de control al tunului și capacității turelei de a funcționa în modul complet autonom.

Setarea armei în poziția de tragere şi fixarea ţintei se realizează complet automat, deoarece este utilizat un sisteme de ghidare electronic, un sistem de gestionare a munițiilor și un sistem de navigație inerțială care sporesc foarte mult viteza de tragere și eficacitatea.

Versiunea actuală a obuzierului DITA este instalată pe șasiul 8 × 8 TATRA, care oferă capacități remarcabile de manevrabilitate și mobilitate off-road, chiar și pe terenuri foarte dificile. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel