Ucraina trece în defensivă pe o mare parte din linia frontului: Apar îngrijorări cu privire la un posibil conflict "înghețat"

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizită la postul de comandă de pe linia frontului din Kupiansk, regiunea Harkov, 30 noiembrie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizită la postul de comandă de pe linia frontului din Kupiansk, regiunea Harkov, 30 noiembrie 2023.

Serviciul britanic de Informații al Apărării a declarat că, în ultimele săptămâni, Ucraina și-a mobilizat eforturile pentru a-și îmbunătăți fortificațiile militare, în timp ce trece la o poziție mai defensivă de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.

Serviciul britanic de Informații al Apărării a subliniat că această schimbare de strategie a fost efectuată ca răspuns la apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, făcute la sfârșitul lunii noiembrie 2023, de a accelera lucrările de fortificare pe anumite porţiuni ale liniei frontului.

Analiștii occidentali au precizat că, în cadrul acestui proiect, Ucraina a lucrat pentru a îmbunătăți apărarea de-a lungul graniței cu Belarus, unde, începând cu jumătatea lunii decembrie 2023, au fost instalate așa-numitele elemente de apărare "dinți de dragon", sârmă ghimpată și șanțuri antitanc.

În același timp, Rusia continuă să desfășoare ofensive locale pe mai multe fronturi, dar atacurile mai puternice depășesc rareori implicarea unui număr de drupe de nivel pluton, după cum notează serviciile secrete britanice.

 "Este puțin probabilă o avansare majoră a Rusiei și, în general, frontul este caracterizat de stagnare", mai precizează Serviciul britanic de Informații al Apărării.

La 21 de luni de la începerea războiului la scară largă, tacticile inspirate de Primul si Al Doilea Război Mondial, cu avantajul de înaltă tehnologie adus de drone și alte inovații, continuă să domine linia frontului.

Rusia și Ucraina se scufundă cu capul înainte într-o campanie de iarnă care se anunță a fi nu mai puțin brutală decât cea precedentă, iar forțele rusești sunt cele care au preluat inițiativa pe o porțiune largă din linia frontului estic și se pare că o vor păstra în viitorul apropiat.

 

În acest moment forţele ucrainene nu pot avansa nicăieri

 

În timp ce Ucraina se luptă cu tensiunile politice interne, cu amenințarea secătuirii ajutorului militar occidental și cu realizarea lentă a faptului că contraofensiva din vară s-a soldat cu un eșec strategic, au început să apară întrebări cu privire la pregătirea Ucrainei pentru o luptă defensivă de lungă durată.

În stilul sau caracteristic, Kievul nu a declarat niciodată că contraofensiva sa s-a încheiat în mod oficial, însă realitatea de pe teren este greu de negat.

Militar ucrainean în tranşeu pe linia frontului - o bătălie între forțele armate ucrainene și ocupanți ruşi în apropiere de Avdiivka. Sursa FOTO: captură de ecran dintr-o înregistrare video publicată de mass-media ucraineană.

Într-un interviu acordat la 1 decembrie BBC Ucraina, fostul șef al Statului Major General ucrainean, Viktor Muzhenko, a cerut Kievului să treacă în mod conștient la poziția de apărare strategică și își regrupeze forțele pentru a bloca avansul trupelor ruse de ocupație.

,,În acest moment nu putem avansa nicăieri, tot ceea ce se întâmplă este la o scară atât de mică încât este clar că nu va duce nici la victorie, nici la eliberarea teritoriului ucrainean. Avem nevoie de o pauză", a precizat generalul ucrainean.

Având în vedere această necesitate, "existența unor linii de apărare pregătite în prealabil și bine construite este de o importanță critică pentru apărarea Ucrainei în ansamblu", a precizat Kivliuk.

 

Îngrijorări cu privire la un posibil conflict "înghețat"

 

În concluzie, Ucraina și-a fortificat în mod intens liniile de apărare pentru a contracara potențiale viitoare amenințări la graniţele sale. Recenta insistență a președintelui Zelenski asupra consolidării acestor linii de apărare ridică îngrijorări cu privire la un posibil conflict "înghețat".

Ministerul ucrainean al Apărării a înfiinţat un departament care supraveghează construcția continuă a structurilor defensive. Eforturile recente includ mobilizarea de resurse pentru îmbunătățirea fortificațiilor, trecând la o poziție mai defensivă a armatei ucrainene.

Forțele Armate Ucrainene, poziționate între a doua și a treia linie defensivă a trupelor rusești, semnalează o schimbare strategică. Aceste măsuri au ca scop securizarea liniilor de front și prevenirea unor potențiale breșe de către forțele ostile, asigurând protecția căilor vitale de comunicare și aprovizionare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel