Ucraina şi Turcia au semnat un nou acord de cooperare. Obiectivul: Furnizarea de motoare pentru aeronave fără pilot

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania turcă Baykar Defense și întreprinderea de stat ucraineană Ivchenko-Progress au semnat un contract pentru furnizarea de motoare cu reacție AI-322F și AI-25TLT. Unul dintre aceste două motoare ar urma să fie instalat pe o viitoare dronă de atac produsă de industria turcă de apărare.

Potrivit publicaţiilor Ukrimilitary şi DailySabah acordul între cele două părţi a fost semnat pe 11 noiembrie, în cadrul expoziției internaționale de arme Saha Expo 2021 din Istanbul.

Compania turca Baykar a precizat, într-un comunicat de presă, că au fost semnate mai multe contracte pentru furnizarea de motoare AI-322F și AI-25TLT, cu principala companie ucraineană Ivchenko-Progress.

Din câte se pare motoarele AI-25TLT vor fi folosite pentru proiectul militar MİUS (Combat Unmanned Aerial System), care presupune dezvoltarea unei noi drone de atac.

Primul prototip MUIS este de așteptat să apară în 2023. Rezultatul acestui program ar urma să fie o dronă echipată cu un motor cu reacție – cel mai probabil AI-25TLT – ceea ce o îi va permite să transporte o sarcină utilă de până la 1,5 tone. Potrivit industriei turce de apărare drona va putea opera în pereche cu aeronave cu pilot. 

În ceea ce privește motoarele AI-322F, acestea vor fi probabil instalate pe avioanele de antrenament HÜRJET. Potrivit părţii turce, producţia acestui nou avion de antrenament a început în aprilie 2021, iar probabilitatea ca această aeronavă să fie echipată cu un motor cu reacție ucrainean a fost vehiculată pentru prima dată în 2017.

Potrivit DailySabah, este de așteptat ca în următorii 10 ani, Ucraina să exporte peste 500 de motoare către Baykar, cu o valoare totală de peste 600 de milioane de dolari.

La sfârşitul lunii septembrie, publicaţia noastră a relatat ca producătorul turc de vehicule aeriene fără pilot Baykar Makina și producătorul ucrainean de motoare pentru avioane şi elicoptere PJSC „Motor Sich” au semnat un acord de cooperare. 

 

Ucraina are o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci – acest UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce

 

 ’’După cum știți, Akinci este sistemul nostru aerian fără pilot, acesta fiind deja furnizat Forțelor Armate Turcești. Acesta este un produs realizat la cel mai înalt nivel tehnologic. Cooperăm efectiv cu Ucraina în ceea ce privește motoarele, în special cu companiile „Ivchenko-Progress” și „Motor Sich”. Este esențial pentru țările noastre să se sprijine reciproc”, a declarat, la momentul respectiv, Haluk Bayraktar, CEO al Baykar Makina.

Bayraktar Akinci poate zbura la o altitudine de 12.200 metri, anvergura aripii aeronavei este de 20 de metri, greutatea maximă la decolare - 4500 kg. Durata zborului - până la 24 de ore. Viteză maximă - 360 km / h, croazieră - 240 km / h. Sarcina maximă de luptă a dronei Akinci poate ajunge la 1350 de kilograme.

Motoarele AI-450T, instalate pe drona Bayraktar Akinci, sunt un produs al biroului ucrainean de proiectare „Progress”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel