Ucraina și Slovacia ar putea produce împreună un obuzier autopropulsat de 155 mm cu “ce e mai bun” de la “Eva” și “Bohdana”

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ucraina și Slovacia au convenit asupra dezvoltării în comun a unui obuzier autopropulsat de 155 mm, prin adaptarea obuzierului autopropulsat slovac Eva la cerințele Kievului și integrarea unor soluțiilor tehnice ucrainene, după cum a informat publicația slovacă Denník. La nivel de producători implicați, compania de stat slovacă Konstrukta Defense devine partener în crearea noilor obuziere autopropulsate cu Uzina ucraineană de construcție de mașini-unelte grele PJSC Kramatorsk.

 

„Scopul nostru este să construim un prototip funcțional al noului obuzier în termen de un an”, a declarat directorul general al Konstrukta Defense, Alexander Gurský.

Companiile au semnat deja un memorandum de cooperare. Directorul PJSC Kramatorsk, Vitaliy Zagudaev, a confirmat parafarea acestuia precum și faptul că s-a convenit cooperarea inclusiv asupra altor tipuri de activități comune.

„Konstrukta Defense este un partener bun și de încredere cu care dezvoltăm proiecte în domeniul mortierelor, muniției, modernizării proiectului Bohdana, precum și în dezvoltarea unui nou obuzier de 155 mm”, a declarat Zagudaev.

Directorul companiei slovace a ținut să precizeze că actuala apropiere a fost generată de faptul că ucrainenii sunt mulțumiți de obuzierele slovace Zuzana 2, pe care le-au primit Forțele Armate ale Ucrainei din vara anului trecut, ultimul dintre acestea ajungând în Ucraina în ianuarie 2023. În această cooperare s-a născut ideea de a construi un obuzier complet nou, în care fiecare dintre părți să investească maximul capacităților și soluțiilor tehnice.

„Proiectul cu partenerii ucraineni este o oportunitate uriașă pentru întreaga noastră industrie de armament, care fie a fost în declin din 1989, fie a rămas pe loc”, a mai precizat Alexander Gurský.

Acesta consideră că dezvoltarea obuzierului slovaco-ucrainean este foarte promițătoare și că ar fi o pierdere pentru întreaga industrie de apărare slovacă dacă cineva o încetinește în mod deliberat, mai ales în contextul în care la apropiatele alegeri parlamentare (30 septembrie) participă partide politice care ar putea cere oprirea sprijinului pentru Ucraina chiar și prin intermediul unei cooperări comerciale reciproc avantajoase.

Obuzierul autopropulsat Eva are tunul de 155 mm instalat pe camion Tatra 6×6, dar sistemul poate fi montat și pe un șasiu de camion 8×8. Echipajul este format din trei militari. Obuzierul este dotat cu un sistem de încărcare automată, având 12 obuze gata de tragere și alte 12 în poziție de transportare.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel