Ucraina oferă garanţii că rachetele Taurus şi ATACMS vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor şi nu pentru a ataca teritoriul Rusiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a îndemnat Germania și Statele Unite să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Taurus și ATACMS, asigurând că acestea vor fi folosite numai în interiorul granițelor Ucrainei.

,,Rachetele cu rază lungă de acțiune s-au dovedit a fi cruciale. De aceea, Taurus și ATACMS sunt esențiale pentru succesul Ucrainei și le cerem partenerilor să le furnizeze cât mai curând posibil. Ambele vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor noastre. Cu cât raza de acțiune a rachetelor este mai mare, cu atât războiul este mai scurt", a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Ca răspuns la apelurile persistente venite în ultimele luni din partea Ucrainei, privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, Germania analizează noi modalități de a livra Kievului rachete de croazieră aeropurtată Taurus din propriul stoc.

Potrivit Der Spiegel, guvernul german este în prezent angajat în discuții atent clasificate cu reprezentanții industriei de apărare, pentru a se ajunge la cea mai adecvată soluție de sprijin pentru Ucraina.

Informațiile arată că aceste discuții se concentrează în principal pe potențiala furnizare a sistemului de rachete Taurus către Ucraina, având însă prevăzută încorporarea unor modificări software care ar împiedica efectiv Kievul să lovească teritoriul Rusiei folosind aceste rachete.

Între timp, membrii Bundestagului german au cerut guvernului să furnizeze cât mai curând posibil rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

De asemenea, au existat semnale clare și repetate că decizia Berlinului de a furniza aceste rachete de croazieră a fost condiționată de aprovizionarea Kievului, de către Washington, cu sistemele tactic-operative de rachete ATACMS.

Cu toate acestea, cele mai recente informații sugerează că această precondiție tinde să nu mai aibă valoare în noua abordare a autorităților germane.

 

Ucraina continuă negocierile cu SUA privind furnizarea de ATACMS 

 


Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat că sunt în curs de desfășurare negocieri cu partenerii americani în ceea ce privește furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina.

,,Voi spune următorul lucru: negocierile continuă. Negociem pentru a obține aceste rachete cu rază lungă de acțiune pe care le vom utiliza pentru a lovi ținte inamice aflate pe teritoriul Ucrainei", a declarat Markarova într-un interviu acordat LB.ua, relatează European Pravda.

Ambasadorul și-a exprimat speranța că Ucraina va primi această armă cu rază lungă de acțiune în viitorul apropiat.

Prioritatea în furnizarea de arme din partea Statelor Unite rămâne apărarea aeriană, a precizat Markarova. Acum, singura limitare este prezența fizică a instalațiilor necesare.

"Evident, cu cât vom avea mai multe sisteme (Patriot, NASAMS, IRIS-T) și rachete corespunzătoare, cu atât mai protejați vor fi cetățenii și orașele noastre. De aceea, în fiecare pachet american de asistență în domeniul apărării avem muniție pentru sistemele de apărare aeriană. Lucrăm în mod activ pentru a ne asigura că Statele Unite comandă în mod constant aceste sisteme și componente pentru noi", a explicat ambasadorul.

Sistemele de rachete tactice ATACMS sunt rachete sol-sol cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, de aproximativ patru ori mai mari decât rachetele folosite de sistemele mobile HIMARS pe care SUA au început să le trimită Ucrainei anul trecut.

În timpul summitului NATO de la Vilnius, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul negocierilor cu preşedintele SUA, Joe Biden, acesta a ridicat problema furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS Ucrainei, însă în prezent nu există niciun acord semnat în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel