Ucraina și Marea Britanie au semnat Acordul de cooperare politică, liber schimb și parteneriat strategic

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 8 octombrie, la Londra, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, au semnat Acordul de cooperare politică, liber schimb și parteneriat strategic între Ucraina și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, informează site-ul prezidential ucrainean president.gov.ua.

,,Astăzi este o zi istorică pentru Ucraina și Regatul Unit: începem o nouă etapă de parteneriat strategic între țările noastre", a declarat președintele Ucrainei evidențiind importanța “excepțională” a acestui acord în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Documentul definește relațiile de parteneriat strategic și stabilește principalele domenii de cooperare într-un cadru bazat pe legăturile existente de prietenie și parteneriat între Ucraina și Regatul Unit și aplicat prin tratate bilaterale. Acesta include un acord global de liber schimb preferențial privind bunurile, serviciile și taxele, precum și angajamentele de cooperare în domeniul soluționării pașnice a conflictelor, apărării și securității, schimbărilor climatice și drepturilor omului.

În document se prevede organizarea de întâlniri anuale pe tema parteneriatului strategic, desfășurate în toate domeniile cooperării bilaterale la cel mai înalt nivel guvernamental, precum și organizarea de reuniuni ale Comitetului pentru comerț constituit din reprezentanții celor două părți.

Cu ocazia evenimentului, pe contul de Twitter al premierului britanic au fost postate o serie de declarații privind angajamentul de sprijin acordat Ucrainei.

,,Consolidăm relația dintre Regatul Unit și Ucraina și formalizăm angajamentul Regatului Unit față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”, se arată într-un astfel de mesaj (Downing Street 10), în timp ce într-un altul, Boris Johnson declară că Marea Britanie este un susținător al Ucrainei implicat activ în eforturile de apărare, stabilizare și asistența umanitară din Ucraina.

Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană în luna ianuarie, iar până la sfârșitul anului, când  se va finaliza integral procesul Brexit, acționează pentru reglementarea bilaterală a relațiilor cu statele cu care a interacționat la nivelul Uniunii Europene. În acest context, prezentul acord va înlocui o serie de aspectele de cooperare bilaterală reglementate anterior în baza acordului dintre Ucraina și Uniunea Europeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel