Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"

Cristian Soare |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Forțele Armate Ucrainene lucrează la pregătirea liniilor fortificate pentru a rezista ofensivei rusești, dar probabil că lucrările nu avansează suficient de repede. Acestea sunt concluziile publicațiilor Politico și Financial Times.

Politico citează parlamentari din opoziția ucraineană, oficiali locali și foști ofițeri ai armatei și autorități locale care afirmă că armata și autoritățile locale nu construiesc linii de apărare puternice suficient de repede pentru a rezista la o ofensivă rusă așteptată în nord-estul și sud-estul țării. De asemenea, aceștia se declară îngrijorați de faptul că nu există suficiente mine pentru noile fortificații și nu există suficienți soldați mobilizați pentru a le dota corespunzător.

Financial Times îl citează pe Valentin Badrak, directorul Centrului de Cercetare al Armatei de la Kiev, care a declarat că liderii militari ucraineni au dat dovadă de "o anumită euforie" crezând că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată", permițându-le să înainteze - astfel încât construirea de fortificații în spatele liniei frontului nu a fost considerată necesară.

Ziarul îl citează, de asemenea, pe un reprezentant al Serviciului de informații al apărării din Ucraina, Andrîi Chernyak, care a declarat că, în ciuda recentelor succese militare ale Rusiei, aceasta nu este în prezent capabilă să obțină decât câștiguri tactice de câțiva kilometri pe zi. În același timp, ziarul scrie că, deși atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au probleme similare - "trupe obosite, lipsă de arme și muniții" - "problemele Rusiei sunt mai puțin grave decât cele ale Ucrainei, deoarece păstrează un avantaj atât în ceea ce privește efectivele, cât și armamentul".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat atenție construcției structurilor de apărare în timpul vizitei sale de lucru în regiunea Sumy. El a inspectat tranșee, adăposturi de tragere și posturi de comandă și observare, a informat administraţia prezidenţială de la Kiev.

Un "proiect tipic pentru construcția unei fortărețe de pluton" include "structuri din beton armat, poziții de tragere pentru tancuri și transportoare blindate de trupe, adăposturi din oțel forjat".

Zelenski a anunțat încă din noiembrie prioritatea consolidării fortificațiilor din Ucraina în zone aflate in prima linie, inclusiv în regiunile Avdiivka, Marîinka, Kupiansk, Kiev, Harkov, Kherson, Sumy și Cernihiv. În februarie, prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmihal, a declarat că, de la începutul anului, au fost alocate 20 de miliarde grivne (UAH) din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru fortificații, fondurile suplimentare din alte surse de finanțare ridicându-se la alte 10,7 miliarde UAH.

Cu toate acestea, după capturarea oraşului Avdiivka de către forțele ruse, mulți observatori și oficiali militari ucraineni și occidentali au criticat presupusa lipsă de linii de apărare și de poziții în care forțele de apărare ucrainene să se poată retrage imediat.

The New York Times a scris în februarie că liniile de apărare slab fortificate - împreună cu ajutorul occidental tot mai puţin - au facilitat avansul forțelor rusești: "Câteva linii de tranșee rudimentare umplu zonă la vest de Avdiivka... Acestor linii de tranșee le lipsesc multe dintre fortificațiile suplimentare care ar putea încetini tancurile rusești și ar ajuta la protejarea drumurilor principale și a zonelor importante".

Iuri Butusov, redactor-șef al Censor.Net, a declarat pentru Radio NV că liniile de apărare din zona Avdiivka nu au fost pregătite în avans: "Nu au fost construite linii de apărare, nimic serios. Oamenii au fost retrași, ceea ce am văzut cu ochii mei, pur și simplu într-un câmp deschis, ca și cum nu am fi fost în Avdiivka de 10 ani".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel