Ucraina cere Germaniei să creeze „coaliția europeană Leopard 2”. 10% din totalul celor 2.000 de tancuri ar putea susține ofensiva ucraineană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr

După un început ezitant al Germaniei în ceea ce privește sprijinul militar acordat Ucrainei ca urmare a invaziei fără precedent a forțelor ruse de ocupație, Berlinul a început să transfere armament modern ucrainenilor.

 

Andrîi Melnik, ambasadorul Ucrainei la Berlin, a cerut Germaniei să creeze o „coaliție europeană de tancuri Leopard 2”, prin care să fie transferat un procent de 10% din tancuri Ucrainei. Estimările oficialului ucrainean indică faptul că la nivel european există aproximativ 2.000 de tancuri Leopard 2 în diferite versiune.

Astfel, donarea către Ucraina a unui procent de 10% din ele ar însemna 200 de tancuri care ar susține contraofensiva ucraineană. 

„Îi solicităm cancelarului german Olaf Scholz să formele o coaliție europeană de tancuri. Există în dotarea a numeroase state europene aproximativ 2.000 de tancuri Leopard 2. Dacă fiecare din aceste state ar oferi Ucrainei aproximativ 10% am putea avea o adevărată forță militară reprezentată de 200 de tancuri care ar contribui la eliberarea mai rapidă a teritoriilor ocupate”, a precizat oficialul ucrainean, citat de agenția de presă ucraineană Unian, în cadru unui interviu acordat publicației germane Die Welt.

„Avem nevoie de tot ce poate fi livrat rapid: Tancuri Leopard 2, vehicule de luptă pentru infanterie Marder, chiar și mai multă artilerie și muniție”, a adăugat diplomatul ucrainean care a subliniat că Ucraina are nevoie de angajamente pe termen lung din partea Germaniei cu privire la modul în care va continua Berlinul sprijinul militar în următorii ani, în special pentru Marina ucraineană și Forțele Aeriene.

 

Germania s-a ținut de cuvânt. Primul sistem antiaerian modern IRIS-T a ajuns în Ucraina (FOTO)

 

2. Tancuri ge... (germania-leopard-2-transport-tanc_42728700.jpg)

Tancuri germane Leopard 2, foto: Bundeswehr

În cursul săptămânii trecute, după masivele bombardamente ruse asupra obiectivelor civile din Ucraina, primul sistem mobil de apărare aeriană Iris-T care a fost promis Kievului de către Berlin în urmă cu câteva luni, dar a cărui livrare a fost apoi amânată, a ajuns în cele din urmă în Ucraina.

După un început mai greu, Germania și-a intensificat sprijinul militar acordat Ucrainei.

În fața valului de critici ca urmare a relației privilegiate pe care o are cu Federația Rusă, Germania a început în cele din urmă să livreze armament Ucrainei, chiar dacă e departe de ritmul altor state precum SUA, Marea Britanie ori țările baltice.

În ceea ce privește obuzierele, Ucraina a primit deja astfel de armament german, în speță PzH 2000, care sunt deja folosite de forțele ucrainene.

Totodată, la începutul lunii trecute Germania a anunțat că va livra încă 5 sisteme autopropulsate Ghepard către Ucraina, ajungând astfel la 20. Mai mult, Germania va trimite în premieră Ucrainei un radar contrabaterie Cobra. 

Pe lângă tunurile autopropulsate Ghepard (Gepard), Berlinul a mai trimis și o stație radar de tip ”Cobra”, cu ajutorul căreia militarii ucraineni pot descoperi pozițiile de tragere ale artileriei rusești.

Totodată, Berlinul va dona și dona lansatoare de rachete multiple Mars II, dar și 50 de vehicule blindate Dingo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel