Nemții s-au ținut de cuvânt. Primul sistem IRIS-T a ajuns în Ucraina. (FOTO) Imagini din timpul transportului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
sisteme antiaeriene IRIS-T SLS/SLX
sisteme antiaeriene IRIS-T SLS/SLX

Modernul sistem mobil de apărare aeriană Iris-T care a fost promis Kievului de către Berlin în urmă cu câteva luni, dar a cărui livrare a fost apoi amânată, a ajuns în cele din urmă în Ucraina.

După bombardarea intensivă de către Rusia a Kievului și a altor orașe ucrainene, distrugerea infrastructurii civile și uciderea de civili, Germania, așa cum a anunțat, va livra Ucrainei primul dintre cele patru sisteme avansate de apărare aeriană mult așteptate „în următoarele zile”.

Acum se pare că atacurile cu rachete din toată Ucraina au determinat în sfârșit Germania să intre în acțiune când vine vorba de acest sistem.

Cei de la Reuters confirmă și ei că ucrainenii au primit primul sistem IRIS-T.

Analiștii de la Oryx precizează că e vorba de un sistem IRIS-T care ar fi trebuit să ajungă inițial la egipteni.

Astfel, imagini cu sistemul Iris-T SLM au fost publicate pe rețelele e socializare. Imaginile sunt de la granița Poloniei cu Ucraina.

 

Sistemul mobil IRIS-T , care e format din opt rachete sol-aer montate pe o platformă mobilă de tip camion, care pot doborî aeronave sau rachete inamice la o distanță de până la 40 de kilometri și o altitudine de aproape 20 de kilometri, a fost inițial promis Kievului acum mai bine de patru luni.

La acea vreme, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că sistemele ghidate de radar, livrate la un cost estimat de 140 de milioane de euro pe unitate, „vor permite Ucrainei să protejeze orașe întregi de atacurile aeriene rusești”.

Livrările au fost întârziate, iar comanda Kievului pentru 11 sisteme, plasată direct producătorului german, ar fi fost suspendată, în așteptarea unei licențe de export de la Berlin, relatează The Times

Așa cum DefenseRomania relata zilele trecute, Germania a confirmat că va preda, primul sistem de apărare aeriană din cele patru IRIS-T promise.

Germania va transfera în Ucraina patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T, care nu sunt în serviciul Bundeswehr, în loc de unul, după cum s-a raportat anterior.

Mai mult decât atât, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Germania dorește să predea Ucrainei primul sistem de apărare antiaeriană IRIS-T „în următoarele zile”, scrie Spiegel.

„Reînnoirea atacurilor cu rachete asupra Kievului și a multor alte orașe evidențiază cât de important este să furnizăm rapid Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Așa că acum oferim sprijin special cu mijloace pentru a contracara amenințarea din aer. În următoarele câteva zile, primul dintre cele  patru sisteme avansate ale noastre  IRIS-T va fi gata să apere eficient ucrainenii”, a spus Kristine Lambrecht. 

Ea a adăugat că livrarea următoarelor trei sisteme este planificată pentru anul viitor.

Şefa Ministerului de Externe, Annalena Berbok, a condamnat atacurile ruse cu rachete asupra Ucrainei.

"Locuitorii din Kiev s-au trezit în pericol de moarte în timpul navetei de dimineață. Este dezgustător și nejustificat faptul că Putin îndreaptă rachete către orașe și civili. Vom face tot ce putem pentru a întări rapid apărarea antiaeriană a Ucrainei” – a scris ea pe Twitter.

 

Ambasadorul german la Kiev a confirmat că urmează livrarea primului IRIS-T, iar în 2023 încă trei

 

La finalul lunii septembrie, ca urmare a criticilor aduse Germaniei în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, ambasadorul Germaniei la Kiev, Anka Feldhusen, într-un interviu acordat publicației ucrainene Eurointegration.com.ua, a vorbit despre războiul neprovocat declanșat de Rusia prin invazia la scară largă a Ucrainei pe data de 24 februarie 2022, anunțând totodată că Germania va transfera în următoarele zile Ucrainei primul sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune de tip IRIS-T.

Totodată, înaltul diplomat german a precizat că Berlinul a decis transferul a încă două asemenea sisteme de ultimă generație. 

Anka Feldhusen a amintit că sistemele se află în faza de producție, fapt pentru care nu a fost posibilă o livrare mai rapidă.

„Primul sistem (IRIS-T) va fi să sperăm livrat în octombrie. Dacă la început ne-am gândit să transferăm Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, acum am decis să plusăm cu încă trei care se află pe linia de producție. Sper că cel de-al doilea sistem să fie gata până la finalul anului acesta, iar următoarele la începutul anului viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel