Ucraina caută sprijin diversificat în afara axei SUA-UE. Într-o primă fază, Kievul vizează opt țări de pe patru continente

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Realizând necesitatea extinderii surselor de sprijin diplomatic, economic și militar dincolo de Statele unite și Uniunea Europeană, într-un moment în care apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse pare să fi ajuns într-un impas, un grup de experți ucraineni apropiați biroului președintelui Volodimir Zelenski a inițiat o campanie de promovare a intereselor Kievului în opt țări din afara axei UE-SUA.

Echipa condusă de Dr. Hanna Shelest, director de Studii de securitate și programe globale la Consiliul de politică externă din Kiev „Prisma Ucraineană”, promovează o serie de idei pe care Ucraina ar dori să le susțină și restul lumii.

Teza cea mai importantă, potrivit căreia războiul aflat în desfășurare în Ucraina este un „război existențial” pentru această țară, este întărită de temerea că scopul real al Rusiei este să cucerească întreaga Ucraină și să anihileze cultura, limba și democrația țării. În acest sens, rezistența Ucrainei este și o „luptă anticolonială”.

Reprezentanții ucraineni subliniază că țara lor trebuie să câștige acest război cu orice preț și să recupereze fiecare centimetru de teritoriu, inclusiv Crimeea. Nu se pune problema de a conveni asupra unui armistițiu temporar cu Rusia pentru a reduce pierderile de vieți omenești și economice și apoi de a negocia cu sprijinul țărilor puternice pentru a recupera teritoriile pierdute.

Ucraina vrea pace, dar pacea poate veni doar odată cu victoria Ucrainei. Cu un ajutor militar/tehnologic mai viguros și mai sofisticat, Ucraina poate câștiga acest război încă din martie-aprilie anului viitor, mai consideră reprezentanții ucraineni.

Aflată în India, delegația a precizat că Ucraina înțelege legăturile tradiționale puternice ale Indiei cu Moscova încă de pe vremea fostei Uniuni Sovietice și nu se așteaptă la sprijin militar de la Delhi. Cu toate acestea, deoarece Ucraina acceptă acum India ca fiind unul dintre liderii „Sudului”, partea indiană ar putea să ofere cel puțin sprijin moral și diplomatic Kievului, în particular prin diversificarea achizițiilor de petrol și arme din afara Rusiei și apropierii mai mult de Occident şi Statele Unite pe principalele probleme geopolitice.

Dr. Hanna Shelest a recunoscut că până acum politica externă a Ucrainei a fost eurocentrică, dar factorii de decizie ai țării au realizat între timp importanța unei strategii pentru Asia. De fapt, planul de mediatizare a problemei ucrainene pus la cale de echipa sa vizează, pentru început, legături strânse cu opt țări – Australia, Coreea de Sud, Singapore, India, Qatar, Israel, Brazilia și Canada.

Potrivit echipei ucrainene, Kievul are acum sprijin din toată inima din partea Canadei, Australiei și Coreei de Sud. De fapt, Seulul, care este următoarea destinație a echipei, a început deja să ofere sprijin militar Ucrainei, după cum au susținut membri acesteia.

Confruntată cu concluziile unor omologi precum Richard Hass și Charles Kupchan, care au susținut recent în revista Foreign Affairs că ar trebui avută totuși în vedere posibilitatea deschiderii negocierilor de pace cu Rusia - pe fondul unui complex de factori precum slăbirea sprijinului militar extern, obosirea militarilor și a populației și existența unor disensiuni între conducerea politică și cea militară din Ucraina - echipa ucraineană nu s-a lăsat deloc convinsă de argumentele prezentate.

Reprezentanții Kievului au precizat că informațiile privind divergențele dintre Zelenski și generalii săi sunt o “dezinformare crasă” și s-au arătat încrezători că Ucraina va câștiga războiul și va obține astfel pacea dorită. Potrivit acestora, Ucraina trebuie să devină membră NATO, deoarece “Rusia nu poate fi niciodată de încredere”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel