Ucraina atenționează: Nord Stream 2, o periculoasă armă geopolitică a Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania. Sursă foto: www.Nord-Stream2.com
Construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania. Sursă foto: www.Nord-Stream2.com

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este "o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, primind-o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, care susţine acest proiect, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

"Examinăm acest proiect doar prin prisma securităţii şi îl considerăm o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat Zelenski în timpul conferinţe de presă cu Angela Merkel.

La rândul său, Angela Merkel a insistat asupra faptului că Rusia nu trebuie să-şi utilizeze gazul ca pe o armă geopolitică împotriva Ucrainei. "Suntem de acord cu americanii: gazul nu trebuie să fie utilizat ca o armă geopolitică. În final vom vedea (dacă se întâmplă acest lucru), în funcţie de reînnoirea (de către Rusia) a contractului pentru tranzitarea (gazieră) a Ucrainei", a declarat Merkel, ca răspuns la criticile preşedintelui ucrainean.

În timpul vizitei pe care a întreprins-o vineri la Moscova, Angela Merkel a apărat, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică, a cărui dare în folosinţă va priva Ucraina de taxele de tranzit esenţiale economiei sale şi care ar urma să fie finalizat în zilele următoare.

Totodată, cancelarul german a spus încă o dată că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, în timp ce Putin a dat asigurări că vor exista negocieri comerciale cu privire la acest subiect.

Gazprom intenţionează să înceapă transportarea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 2 anul acesta, odată ce proiectul va fi finalizat. Obiectivul Gazprom este să pompeze 5,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti prin controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, şi este aproape finalizat. După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania.

Cancelarul german a pledat întotdeauna pentru necesitatea menţinerii unui dialog cu Moscova, chiar şi în momentele de maximă tensiune bilaterală sau multilaterală, având în vedere rolul strategic al Rusiei în conflictele internaţionale majore, cum ar fi Siria sau Afganistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel