Ucraina ar vrea să se apere împotriva rachetei hipersonice rusești de tip Zircon

Ionel Copcea |
Data publicării:

Colonelul ucrainean în rezervă Oleg Zhdanov a declarat că președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, ar trebui să ceară dezvoltarea unor mijloace de protecție împotriva noii rachete hipersonice Zircon a Federației Ruse.

Potrivit expertului, racheta Zircon va fi instalată pe nave și submarine, fiind concepută pentru distrugerea țintelor terestre și de la suprafața apei. Aceasta va înlocui treptat rachetele sovietice Granit.

Zhdanov a menționat că, spre deosebire de Granit, care zboară cu o viteză subsonică și este o țintă ușoară pentru sistemele moderne de apărare antirachetă de pe nave sau submarine, noua rachetă se va concentra pe viteza foarte mare. Aceasta va fi capabilă să depășească viteza sunetului și va urca în stratosferă la altitudini de 30-40 de kilometri.

În același timp, colonelul în rezervă a spus că, în prezent, Ucraina nu are mijloace de protecție împotriva acestor arme, deoarece Forțele Armate nu dispun de sisteme de apărare antirachetă. În acest sens, expertul l-a sfătuit pe președintele Zelensky să solicite dezvoltarea unor complexe corespunzătoare. În opinia sa, birourile de proiectare Yuzhny și Luch pot ajuta Kievul să se protejeze împotriva rachetelor Zircon. Potrivit lui Zhdanov, aceste întreprinderi sunt capabile să îndeplinească aceste comenzi în trei-cinci ani.

Comentariul autorului: Federația Rusă va aduce noile rachete hipersonice Zircon în Marea Neagră pe termen mediu și lung. Probabil, primele platforme din regiune purtătoare ale noilor rachete vor fi cele două fregate Proiect 22350, care se estimează că vor fi livrate Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) în 2026 și 2027.

În perspectivă, rachetele vor putea fi instalate și pe alte platforme purtătoare (nave de suprafață și submarine), care întrebuințează în prezent rachete de croazieră de tip Kalibr. FRMN dispune în prezent de 16 astfel de platforme, iar numărul acestora va crește exponențial în anii următori.

Ca urmare, este firesc ca reprezentanții ucraineni să se teamă de perspectiva apariției în Regiunea Mării Negre a rachetelor hipersonice Zircon.

Însă, este capabil statul ucrainean să dezvolte mijloace de apărare împotriva acestora? Probabil că nu. Principalul motiv ar fi reprezentat de lipsa mijloacelor financiare necesare pentru un proiect atât de ambițios. De asemenea, la acesta pot fi adăugate și alte motive precum deprofesionalizarea specialiștilor din industria de apărare, care este subfinanțată de mulți ani, sau situația precară a societăților din acest domeniu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel