Ucrainenii pot utiliza armamentul furnizat de britanici după bunul plac: Rusia a atacat Ucraina, așa că Ucraina are tot dreptul să riposteze împotriva acesteia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a promis o asistență militară anuală de 3 miliarde de lire sterline (3,74 miliarde de dolari) pentru Ucraina, adăugând că aceasta va continua "atât timp cât va fi nevoie". Oficialul britanic a dat asigurări că Londra nu are niciun fel de reținere  cu privire la posibilitatea ca armamentul furnizat să fie utilizat pe teritoriul rusesc.

Vizita efectuată de Cameron la Kiev urmează anunțului premierului Rishi Sunak că Marea Britanie va cheltui 2,5% din PIB pentru apărare și se va angaja să aloce cel puțin 3 miliarde de lire sterline pe an pentru sprijinul militar acordat Ucrainei.

"Vom da trei miliarde de lire sterline în fiecare an, atât timp cât este necesar. Tocmai am oferit cu adevărat tot ce putem în ceea ce privește trimiterea de echipamente", a declarat Cameron într-un interviu acordat Reuters cu ocazia unei vizite la Kiev.

"O parte din aceste (echipamente) ajung de fapt în Ucraina astăzi, în timp ce mă aflu aici", a spus Cameron în fața Catedralei Sfântul Mihail din centrul Kievului.

Cameron a adăugat că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și că depinde de Kiev dacă va face acest lucru: "Ucraina are acest drept. Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără".

Regatul Unit și-a exprimat în mod constant sprijinul ferm pentru Ucraina, alături de SUA și Germania. Londra a promis 12,5 miliarde de lire sterline (15,6 miliarde de dolari) pentru a sprijini Ucraina, începând din februarie 2022, din care 7,6 miliarde de lire sterline (9,5 miliarde de dolari) sunt destinate asistenței militare.

"Trebuie să ne implicăm cu toții pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a învinge", a declarat Cameron. "Prin finanțarea noastră militară multianuală, prin furnizarea de arme și prin sprijinul vital pentru protejarea și repararea infrastructurii energetice a Ucrainei, Regatul Unit este alături de Ucraina."

Ministerul britanic de Externe a anunțat, de asemenea, că Regatul Unit și Ucraina au început negocierile privind crearea unui "Parteneriat pentru 100 de ani" între cele două țări.

Fără a oferi detalii specifice, parteneriatul propus ar urma "să construiască legături durabile între cele două țări în tot spectrul de cooperare în domeniul comerțului, securității și apărării, științei și tehnologiei, educației, culturii și multe altele".

,,Angajamentul Marii Britanii de a dezvolta acest parteneriat este un semnal clar al intenției sale de a construi o cooperare strânsă și de durată cu Ucraina și cu poporul ucrainean pentru deceniile următoare", a mai precizat Cameron.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel