Ucraina ar fi intersată să achiziționeze până la 1.000 de IFV-uri CV90

Mașini de luptă ale infanteriei CV90 din dotarea Suediei. Foto: EDR Magazine
Mașini de luptă ale infanteriei CV90 din dotarea Suediei. Foto: EDR Magazine

Republica Cehă, Slovacia și Ucraina vor coopera în vederea achiziționării și utilizării de vehicule de luptă pentru infanterie suedeze CV90. Ucraina și-a exprimat interesul de a achiziționa până la 1.000 de astfel de vehicule de luptă pe șenile, precizează CZDEFENCE.

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat semnarea unei declarații de intenție cu omologii săi ceh și slovac, Jana Černochová și Martin Sklenár, privind cooperarea în ceea ce privește achiziționarea și operarea de vehicule de luptă de infanterie.

Declarația a fost semnată în marja reuniunii ''Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei'' în formatul Ramstein, care a avut loc la 15 iunie la Bruxelles.

Ministerul ceh al Apărării notează că documentul prevede ca cele trei țări să se informeze reciproc cu privire la procesele de achiziționare a IFV-urilor.

Acest lucru va sprijini eforturile de armonizare a cerințelor forțelor armate ale celor trei state și de găsire a unor oportunități de cooperare în "pregătirea pentru producție, operare, instruire și întreținere". Se remarcă faptul că IFV-ul CV90, care a fost ales de toți semnatarii, este unul dintre liderii mondiali și, în același timp, unul dintre cele mai bune vehicule de luptă pentru infanterie aflate în serviciul armatelor din țările NATO.



CV90 IFV pentru Republica Cehă

 

După cum s-a raportat anterior, în luna mai a acestui an, guvernul ceh a semnat un contract cu compania suedeză BAE Systems-Hägglunds pentru producția în comun a 246 de CV90 MkIV IFV.

Printre altele, contractul conține obligații ale părții suedeze conform cărora industria cehă de apărare va prelua producția de componente pentru cel puțin 40% din valoarea contractului. Conform acestui acord, armata cehă ar trebui să primească primele IFV-uri în 2026.


CV90 IFV pentru Slovacia

 

La rândul său, Ministerul slovac al Apărării a încheiat în decembrie 2022 un acord interguvernamental cu Suedia privind achiziționarea de CV90 MkIV IFV. Primele vehicule de luptă pentru infanterie cu un tun de 35 mm urmează să sosească în 2025. Valoarea contractului se ridică la 1,7 miliarde de euro.



Industria de apărare din Slovacia va fi implicată, de asemenea, în producția de IFV-uri CV90. În acest scop, BAE Systems și ZTS - ŠPECIÁL au semnat un acord, iar producătorul local va deveni principalul partener industrial al proiectului.


CV90 MkIV


CV90 MkIV este cea mai modernă versiune a familiei de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) CV90, a cărei producție a început la începutul anilor '90. Această versiune a CV90 MkIV a primit un motor Scania mai puternic de 1.000 de cai putere și o nouă suspensie, datorită căreia capacitatea de încărcare a crescut cu 2 tone.

Blindajului îi permite IFV-ului CV90 MkIV să reziste la lovituri cu proiectile de calibrul 30 mm în partea frontală și la tiruri de gloanțe de mitralieră de 14,5 mm în partea laterală. De asemenea, IFV-ul poate fi echipat opțional cu sisteme de protecție activă, precum și cu elemente suplimentare de blindaj ceramic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel