Ucraina analizează posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia. Moscova a decis deja să-şi evacueze diplomaţii din Kiev

Costea Cătălin |
Data publicării:

După ce președintele Rusiei a semnat ieri decretele de recunoaștere a independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk din Ucraina, iar Rusia a încheiat deja cu acestea acorduri de asistență militară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va lua în considerare problema ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Rusia. Ulterior acestor declaraţii, Rusia a decis să-şi evacueze personalul diplomatic din Ucraina.

Anunțul președintelui Zelenski a fost făcut în cadrul conferinței de presă susținută marți, 22 februarie, la Kiev, împreună cu președintele Estoniei, Alar Karis.

"Vedem un atac la adresa suveranității și integrității teritoriale a statului nostru. Am primit o solicitare de la Ministerul de Externe de a lua în considerare problema ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Rusia. Imediat după conferința de presă, voi lucra la aceasta și la alte probleme, a declarat Zelenski.

"Înțelegem toate riscurile. Facem din nou apel la Rusia să rezolve aceste probleme prin dialog, să se așeze la masa negocierilor. Suntem pregătiți să ne întâlnim în orice loc. În ultimele luni, am ținut consultări cu aproape toți liderii [...] și am oferit orice format de dialog în care ar fi prezentă Federația Rusă. Am primit răspunsul, și acel răspuns a venit ieri. Ucraina trebuie să răspundă la această acțiune apărând suveranitatea statului nostru", a adăugat președintele Ucrainei, precizând că nu va purta discuții cu liderii republicilor separatiste, a căror poziție nu o recunoaște.

Cu aceeași ocazie, Zelenski a răspuns la întrebarea jurnaliștilor privind disponibilitatea de a introduce legea marțială, în contextul în care fostul șef al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat că  președintele ar trebui să introducă legea marțială cel puțin în regiunile Donețk și Lugansk.

"În ceea ce privește legea marțială, este foarte simplu. Această problemă este clară pentru noi. Credem că nu va exista un război masiv împotriva Ucrainei. Și nu va exista o escaladare pe scară largă din partea Federației Ruse. Dacă va exista, legea marțială va fi impusă”, a declarat Zelenski.

 

Rusia a decis să-şi evacueze personalul diplomatic din Ucraina

 

După anunțul președintelui Zelenski, ministerul rus de externe a anunţat marţi că Rusia a decis să-şi evacueze personalul diplomatic din Ucraina,

''Principala noastră prioritate este să avem grijă de diplomaţii ruşi şi de angajaţii ambasadei şi consulatelor generale. Pentru a le proteja vieţile şi siguranţa, conducerea Rusiei a decis evacuarea personalului de la misiunile (diplomatice şi consulare) din Ucraina, care va fi efectuată în viitorul foarte apropiat'', se arată într-o declaraţie a MAE rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel