Ucraina a livrat către Statele Unite un tanc principal de luptă T-84BM Oplot - mândria industriei ucrainene de apărare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mass-media ucraineană a relatat ieri că, prin intermediul compania de stat Ukrspetsexport, parte a concernului militar ucrainean Ukroboronprom, Ucraina a livrat în Statele Unite un tanc principal de luptă T-84BM „OPLOT”, în versiunea cea mai actualizată.

La momentul publicaţii acestor informaţii, nu se cunoştea cu exactitate cine este cumpărătorul tancului ucrainean, dar, ulterior, publicaţia Defense Express a precizat că tancul principal de luptă Oplot a fost livrat de la uzina ucraineană Malishev către Statele Unite, în baza unui contract încheiat în anul 2018 cu Departamentul american al Apărării (DOD).

Publicaţia Defense Express a precizat că acest tanc a fost realizat cu mult timp în urmă și că, înainte să fie livrat în Statele Unite, a participat la mai multe demonstrații militare și chiar a fost folosit la parada militară din acest an de la Kiev.

Versiunea de bază a tancului Oplot are o greutate de aproximativ 51 de tone, atinge o viteză maximă de 70 de km/h şi poate fi operat de trei persoane. Tancul principal de luptă Oplot-M este înarmat cu un tun cu ​​alezaj neted de 125 mm, echipat cu un încărcător automat.

Mass-media ucraineană precizează că nu este prima dată când Statele Unite comandă echipamente şi tehnică militară grea din Ucraina. Se știe că Armata SUA a achiziționat anterior tancuri T-80UD, avioane de luptă Su-27, iar cel mai recent un sistem radar mobil 3D 36D6M1-1.

Publicaţia Defence-Blog precizează că în 2003, guvernul SUA a achiziţionat din Ucraina patru tancuri principale de luptă T-80UD, toate echipate cu sistemul activ de protecţie Drozd.

Cele patru tancuri T-80UD au ajuns la Centrul de Testare Aberdeen al Armatei SUA, în decembrie 2003 și ianuarie 2004.

 

Tancul Oplot, construit fără componente de producţie rusească

 

În vara anului 2019, Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că nu va încheia contractul pentru achiziționarea tancurilor T-84 BM "Oplot" până la înlocuirea componentelor de producție rusească ale tancului cu unele autohtone sau străine.

,,Decizia a fost motivată de informațiile primite de la compania de stat Ukroboronprom, care și-a manifestat reținerea în semnarea unui contract de stat care ar fi presupus importul anumitor componente ale tancului produse în Federația Rusă", preciza, la momentul respectiv, Ministerul Apărării din Ucraina.

În anul 2019, Ministerul ucrainean al Apărării anunța că a început deja activitățile de cercetare care să conducă la înlocuirea componentelor rusești cu unele ucrainene sau străine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel