Ucraina a declasificat proiectul unei drone cu rază de acţiune de 1000 km (Foto): La prima vedere seamănă cu Bayraktar TB2

S.I. Catalin |
Data publicării:

Proiectul dronei cu raza de actiune de 1.000 km la care lucreaza consortiul militar ucrainean de stat Ukroboronprom a fost anuntat in luna octombrie a anului trecut, dar a fost tinut la secret. La aproape un an de la lansarea proiectului, ministrul adjunct al Industriilor Strategice, Hanna Hvozdiar, a dezvăluit un model al unui nou UAV ucrainean care seamănă foarte mult cu drona a care lucreaza Ukroboronprom, care ar trebui să aibă o rază de acțiune de 1.000 km.

Secretul dezvoltării unui nou UAV a fost atât de bine păzit încât, de la anunțul său din octombrie anul trecut, au existat doar două imagini publicate în care erau prezentate discret unele elemente de fuzelaj. 

Faptul că machetă dronei prezentată acum de ministrul adjunct al Industriilor Strategice corespunde proiectului la care lucrează de aproape un an industria ucraineană de apărare este demonstrat de două fotografii oficiale pe care Ukroboronprom le publicat anterior. În ambele imagini se pot observa însemne şi înscrisuri comune, precizează analiştii ucraineni ai publicaţiei Defense Express.

Înainte de începerea testelor, pe dronă au fost puse cuvinte din Biblie: "Az vozdam" (Voi răsplăti - n.r.). Potrivit reprezentanților grupului de companii Ukroboronprom, acesta nu este un nume, ci o "misiune".

Și primul lucru care îți vine în minte atunci când te uiți pentru prima dată la acest model este că este într-adevăr foarte asemănător cu Bayraktar TB2.

Dar acest lucru este adevărat doar la prima vedere, deoarece, în ciuda unui design asemănătoare, există o diferență semnificativă în ceea ce priveşte aerodinamica între cele două UAV-uri. Iar dimensiunea motorului indică clar că noua dronă ucraineană va fi probabil mult mai mică.

După cum precizează Defense Express, această dronă are o aerodinamică destul de comună cu cea a UAV-ului PD-2 - dezvoltat decompania ucraineana UkrSpecSystems.

Și, cel mai probabil, această nouă dronă se încadrează undeva între aceste două modele de drone - Bayraktar TB2 şi PD-2 - în ceea ce privește dimensiunea.

Dar cel mai important lucru este că acest model ar trebui să pună în sfârșit capăt întrebării dacă drona produsă de Ukroboronprom are caracteristici similare cu UAV-ul Shahed-136. În special, s-a observat imediat că aceasta este creată ca o ''platformă multifuncțională'', ceea ce înseamnă, din punct de vedere tehnic, că poate fi folosită pentru a îndeplini mai multe tipuri de misiuni. Acest lucru înseamnă cerințe complet diferite și destul de ridicate pentru o dronă care trebuie să reziste unei operațiuni pe termen lung.

Acest lucru o face deja mai scumpă decât o dronă a cărei sarcină este de a efectua un singur zbor și de a lovi pur și simplu ținta. Iar Shahed-136 în sine este diferită prin faptul că este o dronă kamikaze de unică folosință relativ ieftină, care nu are nici măcar un tren de aterizare.

Cel mai recent anunţ pe care concernul de stat ucrainean Ukroboronprom l-a făcut cu privire la dronă cu rază de acțiune de 1.000 km a fost la început acestui an. La momentul respectiv, reprezentanţii industriei ucrainene de apărare precizau ca proiectul pentru dezvoltarea acestei drone a ajuns deja în faza de testare.

Tot atunci concernul de stat ucrainean anunţă: „raza este de 1.000 kilometri, greutatea focosului de 75 kg. Suntem în faza ultimelor retușuri”.

Demersul industriei ucrainene de apărare pentru dezvoltarea unor astfel de arme a venut în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra instalațiilor civile și a infrastructurii critice a Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel