Ucraina a aruncat în luptă sistemele FrankenSAM. Noile sisteme de apărare sunt o combinație de arme americane și sovietice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
In cadrul programului FrankenSAM, inginerii au reușit să combine lansatorul sistemului sovietic de rachete Buk (foto) cu rachetele americane Sea Sparrow. Sursa Foto: Air Command West).
In cadrul programului FrankenSAM, inginerii au reușit să combine lansatorul sistemului sovietic de rachete Buk (foto) cu rachetele americane Sea Sparrow. Sursa Foto: Air Command West).

Sistemele improvizate de apărare antiaeriană "FrankenSAM" funcționează acum pe linia frontului, a declarat Oleksandr Kamishin, ministrul Industriilor Strategice. Oficialul a precizat în cadrul unei ședințe de informare a ministerului, că sistemele improvizate de apărare aeriană sunt deja în uz pentru a apăra Ucraina de atacurile aeriene rusești. Comentariile lui Kamishin au fost publicate de postul public de televiziune ucrainean Suspilne.

Numele FrankenSAM, dat sistemelor ucrainene este o aluzie la "Frankenstein", denumite astfel deoarece fabricarea lor presupune asocierea unor componente diferite. SAM înseamnă rachete sol-aer.

Aceste ''sisteme hibride'', realizate cu sprijinul SUA, combină armament occidental cu echipamente sovietice învechite din stocul ucrainean.

Ucraina are nevoie urgentă de o apărare antiaeriană mai puternică înaintea că Rusia să lanseze un atac masiv cu rachete în timpul iernii. Ucraina spune că Rusia vă încerca probabil să repete campania de bombardamente din iarna trecută, care a vizat infrastructura energetică a Ucrainei.

Kamishin, ministrul ucrainean, a declarat că a văzut cum a fost gândită realizarea proiectului FrankenSAM, având recent o călătorie în SUA. Oficialul ucrainean a spus că aceste sisteme ar fi deosebit de utile pentru protejarea orașelor și a infrastructurii critice.



Rapoartele anterioare au sugerat că sistemele FrankenSAM vin în două variante. Sistemul de apărare antiaeriană Buk, pe care Ucraina îl are din perioada sovietica, a fost echipat cu rachete americane RIM-7 Sea Sparrow, a relatat The New York Times în octombrie.

Același articol spunea că o altă combinație era reprezentată de radarele din epoca sovietică atașate la rachetele americane AIM-9M Sidewinder. Ucraina a fost adepta găsirii unor soluții creative pentru a rezolva problema lipsei sale de arme de când Rusia a invadat-o în februarie 2022.

Una dintre cele mai reușite adaptări a fost transformarea rachetei de croazieră anti-navă Neptun într-o armă de uz terestru.

O rachetă anti-navă Neptun modificată a lovit și a distrus un sistem de rachete rusești S-400 Triumf care se afla desfășurat în Peninsula Crimeea, în vară, potrivit oficialilor ucraineni.

De asemenea, Ucraina a reconfigurat sistemele de rachete sol-aer S-200 din epoca sovietică, scoase din uz, pentru atacuri terestre, potrivit unui raport publicat în august de către serviciile de informații britanice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel