Ucraina: 16 proiecte din domeniul securității naționale susținute în următorii 3 ani

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 18 noiembrie, guvernul Ucrainei a aprobat Lista proiectelor prioritare de investiții de stat pentru perioada 2020-2023. Printe cele 100 de proiecte selectate din toate domeniile de activitate, lista include următoarele 16 programe din domeniul apărării și securității naționale:

Lucrări de cercetare și dezvoltare privind eliminarea importurilor și începerea producției în serie a aeronavelor din seria An-1x8. Se așteaptă ca prima aeronavă fără componente rusești să fie deja cea care se asamblează în prezent pentru Ministerul de Interne din Peru. Întreprinderea de stat „Antonov” a anunțat că a reușit înlocuirea sistemelor rusești și, în august 2019, a promis că prima aeronavă An-178 fără elemente rusești va decola anul acesta.

Modernizarea aeronavelor An-124 și An-225. Divizia “Antonov Airlines” operează în prezent șapte aeronave Ruslan și unul Mriya, construite în anii ‘80. Inginerii întreprinderii “Antonov” se străduiesc să modernizeze periodic sistemele aeronavei, însă realizările semnificative s-au limitat la modernizarea cabinei unei aeronave An-124.

Aeronava purtătoare a vehiculelor de lansare spațială. Una dintre modificările planificate ale platformei An-225-100 prevede posibilitatea plasării pe fuselaj a unui vehicul de lansare spațială, iar la bord a sistemelor necesare lansării. La începutul anilor 2000, Pivdenne Design Bureau și Antonov au început dezvoltarea în comun a proiectului “Svityaz” (lansarea aeriană a unei rachete în trei trepte create pe baza vehiculului de lansare “Zenit”).

2. -imagine fara descriere- (1ukr_88574700.jpg)

Producerea capului de dirijare pentru rachetele ghidate ale aeronavelor. Capetele de ghidare care lucrează în infraroșu sunt prevăzute pentru rachetele aer-aer ucrainene de tip R-27 (modificări ale R-27T1 și R-27ET1). În ianuarie 2019, directorul “Artem”, Anatoliy Karpenko, a declarat că lansările practice de rachete cu un nou cap de ghidare nu vor avea loc mai devreme de 2021. În septembrie 2020, compania Radionics a scos pe piață un nou cap de ghidare pe frecvențe în gama infraroșu.

3. -imagine fara descriere- (2ukr_25746500.jpg)

Foto: Defense Express

Producerea unui prototip și pregătirea producției în serie a mașinii grele de luptă a infanteriei (BMP) "Kevlar". BMP-ul greu "Kevlar-E" este un proiect al companiei ucrainene private Ukrinnmash. Proiectul a devenit cunoscut în 2018, iar prima fotografie a prototipului a apărut la sfârșitul lunii octombrie a acestui an. Mașina este creată pe șasiul ACS 2C1, pe care este instalat modulul de luptă "Assault".

4. -imagine fara descriere- (3ukr_76182400.jpg)

Crearea motorului de rachetă RD870 cu combustibil lichid. Motorul este dezvoltat de Pivdenne Design Bureau și este planificat să fie utilizat la prima treaptă de zbor a rachetei ucrainene de lansare spațială “Cyclone-1M” cu ascensiune în trei trepte.

Elaborarea prototipului și producția în serie a șasiului blindat cu tracțiune integrală pe 5 (6) punți, pentru echipamente militare speciale. Cel mai probabil este vorba despre șasiu blindat pe 5 axe, produs de Kharkiv Design Bureau (Morozov), care a fost folosit pentru sistemul de rachete operațiv-tactice „Thunder-2” și care are potențialul de a fi o platformă pentru multe alte sisteme mobile de cercetare, rachete și apărare antiaeriană.

5. -imagine fara descriere- (4ukr_06764200.jpg)

8.Elaborarea prototipului și producția în serie a unui vehicul aerian fără pilot (UAV). Documentul nu specifică tipul de UAV pentru care se intenționează atragerea de investiții. Cu toate acestea, putem presupune că este vorba despre „Sokil-300” produs de compania „Luch”. Modelul dispozitivului a fost prezentat recent, pe 6 noiembrie 2020, la uzina Vizar.

6. -imagine fara descriere- (5ukr_51116600.jpg)

Elaborarea prototipurilor și producția în serie a setului de vehicule necesar sistemului de rachete de coastă “Vilkha”. Este vorba în principal de platformele mobile pentru dispozitivul unificat de lansare (USPU), pentru mașina de transport și încărcare (TZM) și pentru mașina de transport (TM) destinată depozitării temporare și transportului containerelor cu rachete. În prezent, sistemul de rachete “Vilkha” este testat pe șasiul sovietic luat de la sistemul de rachete „Tornado” (MAZ-543). În februarie 2019, au fost prezentate modele de șasiu scalabile pentru “Vilkha”, bazate pe vehiculele KrAZ-7634 utilizate și de USPU ale sistemului de rachete de croazieră RK-360MȚ “Neptun”.

Elaborarea prototipului și producția în serie a motoarelor 4TD. Pe sursele deschise nu există informații verificabile despre proiectul motorului 4TD, însă se poate presupune că este vorba despre varianta modernizat[ a motoarelor diesel din seria 3TD, create tot de Morozov Design Bureau din Kharkiv (Harkov).

Elaborarea prototipului și producția în serie a grenadelor de mână RGD-5 ("Bulba"). Până acum, Ucraina nu a produs în serie acest tip de grenadă de mână ofensivă, extrem de utilizat în procesul de instrucție ca și în luptă.

Organizarea producției în serie a proiectilelor de 30 mm VOG-17V și VOG-17IN pentru lansatorul de grenade automat și a proiectilelor de 40 mm VOG-40V și VOG-40IN pentru lansatorul de grenade GP-25. Se știe că proiectilele VOG-17V și VOG-40V au fost dezvoltate de compania privată “Vector-B”. Indicele „IN” înseamnă probabil „inert” (folosit pentru antrenament și prezent[ri). Uzina de stat Shostka Impulse a anunțat, de asemenea, dezvoltarea producției în serie de proiectile de 40 mm (PGOF-40, PGOK-40, PGI-40) pentru lansatoarele de grenade.

Organizarea producției de proiectile pentru RPG-5, OPG-9, RPG-32U. Acest proiect nu este foarte clar. Este posibil să fie vorba despre loviturile/proiectilele pentru aruncătoarele de grenade RPG-7 și LNG-9, iar RPG-32 este tipul unui aruncător de grenade rusesc „Barkas” („Hashim”), care însă nu este în dotarea trupelor din Ucraina.

Organizarea liniilor de producție a munițiilor pentru arme de calibru mic. În Ucraina, doar cartușele pentru pistol sunt produse în serie, la întreprinderea Fort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ucraina a primit o ofertă de la companii străine specializate în producția de muniție pentru arme de calibru mic. În esență, colaborarea depinde foarte mult de construirea unei noi fabrici de cartușe. Potrivit Stiletto Ucraina, costul unei astfel de fabrici este de aproximativ 70 de milioane de dolari, iar durata construirii de peste 2 ani.

Organizarea producției în serie a paletelor/elicelor ștanțate de turbină pentru avioane, elicoptere, nave și construcții navale. În 2017, Motor-Sich a pierdut controlul uzinei de construcție de mașini din Snizhne, care producea elice de motor.

Dezvoltarea tehnologiilor și organizarea producției în serie a materialelor și dispozitivelor electronice pentru asigurarea capabilit[‘ilor de apărare a Ucrainei. Este greu de spus ce se află în spatele unei formulări atât de largi. Cu toate acestea, acesta este unul dintre puținele elemente pentru care sunt asigurate cheltuieli de la bugetul de stat. Mai beneficiază de alocări de la buget motorul RD870, șasiu pentru “Vilkha”, motorul 4TD și capetele de dirijare pentru rachetele aer-aer. Restul proiectelor sunt finanțate din împrumuturi sau prin atragerea investitorilor externi.

Comentariul autorului: Foarte probabil, lista prezentată de guvernul ucrainean nu include proiectele considerate de importanță strategică dezvoltate la nivel național, precum finalizarea sistemului de rachete de croazieră “Neptun”, sau în cooperare cu alte state, așa cum sunt programele de modernizare a vedetelor americane din clasa “Island”, construirea UAV-ului turcesc Baryaktar TB2 în Ucraina sau chiar demararea programului “Corveta” în această perioadă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel