U.S Air Force dă mari bătăi de cap aviaţiei militare ruse: Avioane F-35 şi F-16, trimise în Siria ''să vâneze'' Su-35

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Avioanele de vânătoare ale Rusiei fac manevre aeriene periculoase în apropierea avioanelor americane, atunci când se întâlnesc în spaţiul aerian al Siriei, a declarat un purtător de cuvânt al SUA, chiar dacă mass-media rusă acuză Statele Unite că fac același lucru. 

Avioanele de vânătoare rusești s-au apropiat de mai multe ori, în luna august, de avioanele forțelor aeriene ale SUA și ale coaliției internaţionale care activează în Siria. După cum a declarat colonelul Mike Andrews de la Comandamentul Central al Forțelor Aeriene americane (AFCENT), piloţii ruşi au efectuat mai multe ''treceri la mare viteză, menite să forțeze o reacție din partea avioanelor noastre". 

Câteva dintre aceste treceri au adus avioanele rusești la "mult mai puțin de 300 de metri" de avioanele americane, a precizat Andrews.

Prin acordul semnat de SUA și Rusia, cu privire la desfăşurarea zborurilor în spaţiul aerian Siria, avioanele ar trebui să rămână la cel puțin "câțiva kilometri distanță" unele de celelalte, a declarat în aprilie comandantul AFCENT, generalul-locotenent Alexus Grynkewich.

Între timp, mass-media de stat rusă acuză piloţii americani că fac același lucru. La 19 august, TASS a declarat că avioanele americane F-35 au zburat periculos de aproape de avioanele rusești. Colonelul Mike Andrews a negat că un astfel de eveniment a avut loc.

,,Nu a existat niciun incident în care avioanele americane să se fi apropiat de avioanele rusești și să se fi angajat într-un comportament escaladat, periculos sau nesigur", a spus oficialul american.

SUA au acuzat Rusia de comportament provocator în Siria aproape de la începutul operații militare pe care Armata rusă le desfăşoară în această țară. Aceste activități, care au inclus, de asemenea, hărțuirea forțelor americane la sol, s-au intensificat de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie, a declarat un purtător de cuvânt al AFCENT pentru Defense One în iunie.

,,În timp ce comportamentul neprofesionist și nesigur variază de la o zi la alta și de la un pilot la altul, în comparație cu comportamentul de acum un an, piloții ruși au devenit semnificativ mai neprofesioniști", a declarat purtătorul de cuvânt în iunie. 

Ulterior, Rusia a replicat cu propriul set de acuzații, acuzând Coaliția internațională condusă de Statele Unite de numeroase încălcări. Atmosfera este acum încărcată de tensiune, deoarece ambele națiuni continuă să lanseze acuzații de hărțuire reciprocă, angajându-și avioanele de luptă și personalul terestru în acest conflict în escaladare. Situația sugerează că SUA și Rusia s-ar putea afla pe marginea prăpastiei unei confruntări armate.

 

F-35 și F-16 sunt "la vânătoare" de Su-35

 

Moscova a prezentat recent rapoarte care indică o serie de incidente aeriene care au avut loc în regiunea Al-Tanf din Siria, care s-au produs de nu mai puțin de 19 ori în decurs de o singură zi.

Rusia susţine că mai multe încălcări ale spaţiului unde avioanele sale operează a fost încălcat de trei perechi de avioane F-35, patru perechi de avioane F-16, o pereche de avioane Rafale și trei drone multifuncționale de coaliție MQ-1C. Acest anunț a fost făcut de contraamiralul Vădim Kulit, adjunctul șefului Centrului rus de reconciliere pentru Siria, în cea mai recentă declaraţie a sa.

Într-un comunicat separat, Kulit a precizat faptul că un avion F-16 al coaliției occidentale s-a apropiat destul de mult de un avion rusesc Su-35, în apropierea frontierei de sud a Siriei.

Înaintea acestui eveniment, au fost făcute acuzații potrivit cărora au existat douăzeci și șase de cazuri de intruziune în spațiul aerian al Siriei de către avioanele coaliției Statelor Unite, în doar 24 de ore. Chiar dacă aceste interacțiuni dintre cele două părți au fost caracterizate ca fiind deconcertante atât de observatorii militari, cât și de oficiali, această stare de lucruri a durat mai multe săptămâni.

Recent, Moscova a afirmat că două avioane F-35, care fac parte din coaliția condusă de SUA, s-au apropiat periculos de două aeronave Su-35 care se află sub egida Forțelor Aerospațiale Ruse. Acest incident, după cum s-a raportat, s-a petrecut în spaţiul aerian sirian, la 14 august.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel