U.S. Army reface planul de modernizare pentru tancul Abrams: Se renunţă la programul M1A2 SEPv4 pentru dezvoltarea versiunii M1E3

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc american M1 Abrams
Tanc american M1 Abrams

În urma analizei luptelor din Ucraina, Forțele Terestre americane (U.S. Army) au schimbat planul de modernizare a tancurilor Abrams. Noul efort de modernizare este unul mai semnificativ și urmărește creșterea mobilității și a capacității de supraviețuire pe câmpul de luptă, a anunțat U.S. Army, miercuri, într-un comunicat de presă.

 

,,Armata va renunța la programul M1A2 System Enhancement Package versiunea 4 (M1A2SEPv4) și, în schimb, va dezvolta Abrams M1E3 axat pe provocările vor fi înfruntate de tancuri pe câmpul de luptă din 2040 și mai târziu”, a precizat serviciul.

U.S. Army trebuia să primească M1A2 SEPv4 începând cu primăvara anului 2023, dar această versiune nu va mai intra în producție așa cum a fost planificat, a declarat subsecretarul U.S. Army, Gabe Camarillo pentru publicația americană Defense News într-un interviu din 6 septembrie.

„În esență, vom investi acele resurse în [cercetarea și] dezvoltarea acestui nou Abrams modernizat”, a spus Camarillo. „[E] într-adevăr bazat pe amenințări, este tot ceea ce vedem acum, chiar și recent în Ucraina, în ceea ce privește un sistem de protecție activ nativ, greutate mai mică, capacitate de supraviețuire mai mare și, bineînțeles, o povară logistică redusă”, precizat subsecretarul U.S. Army.

Tancul Abrams „nu-și mai poate crește capabilitățile fără a adăuga greutate și, de asemenea, trebuie să-i reducem amprenta logistică”, a declarat generalul-maior Glenn Dean, ofițerul executiv al programului armatei pentru sistemele de luptă la sol. „Războiul din Ucraina a evidențiat o nevoie critică de protecții integrate pentru soldați, realizate din fabricație, în loc să fie adăugate.”

M1E3 Abrams va „include cele mai bune caracteristici” ale versiunii M1A2 SEPv4 și va avea o arhitectură deschisă, care va permite upgrade-uri tehnologice mai rapide și mai eficiente. Această modernizare va spori eficacitatea și manevrabilitatea brigăzilor blindate în conflictele de pe tot globul printr-o amprentă de sprijin redusă și o mobilitate operațională și tactică sporită.

Până când se va trece la producția M1E3, U.S. Army va continua să primească tancuri Abrams modernizate la versiunea M1A2 SEPv3, dar într-un număr mai mic decât era prevăzut, a anunțat US Army în comunicatul de presă.

Tehnologia cheie a versiunii SEPv4 constă într-o cameră cu infraroșu de generația a treia și un update  complet al tancului, în special privind senzorii și sistemul de comandă-control.

Baza noului program de modernizare este reducerea greutății  tancului Abrams, care îi va permite să fie mai mobil și să aibă o rază mai mare de acțiune.

„Apreciem că viitoarele câmpuri de luptă prezintă noi provocări pentru tanc, pe măsură ce studiem conflictele recente și în curs”, a declarat generalul de brigadă Geoffrey Norman, directorul echipei interfuncționale pentru vehicule de luptă de generație următoare.

Norman, care a preluat echipa în toamna trecută, și-a petrecut șapte luni înainte de actualul său loc de muncă în Polonia, la Divizia 1 Infanterie (a U.S. Army – nota autorului). El a declarat anul trecut pentru Defense News că divizia a lucrat cu polonezi, lituanieni și alți parteneri europeni de pe flancul estic pentru a observa evenimentele din Ucraina.

Greutatea mare este un inhibitor major al mobilității, a declarat Norman în toamna trecută. „Căutăm în mod constant modalități de a reduce greutatea tancului pentru a ne crește mobilitatea operațională și pentru a ne asigura că putem aduce mai multe surprize adversarului, fiind imprevizibili în ceea ce privește unde putem ajunge și cum putem ajunge acolo”.

General Dynamic Land Systems (GDLS), compania care produce tancul Abrams, a adus așa-numitul AbramsX la conferința anuală a Asociației US Army, din octombrie 2022. AbramsX este un demonstrator de tehnologie cu greutate redusă și aceeași rază de acțiune ca a tancului actual, dar care are un consum cu 50% mai mic, potrivit Defense News.

AbramsX are un pachet de putere hibrid (diesel-electric) care permite o funcționare silențioasă în regim de staționare, precum și o „o anumită mobilitate silențioasă”, ceea ce înseamnă că poate folosi anumite sisteme fără a porni motoarele puternice.

Se așteaptă ca M1E3 să atingă capacitatea operațională inițială în primii ani de după 2030, potrivit U.S. Army. „În timp ce amenințările cu rază mai lungă de acțiune cresc ca letalitate și precizie, M1E3 Abrams va fi capabil să învingă aceste amenințări. Tancul Abrams rămâne cel mai letal și protejat tanc din lume, a mai precizat U.S. Army în comunicatul de presă.

Comentariul autorului: Prin refacerea planului de modernizare a tancului Abrams, U.S. Army optează pentru o soluție de înaltă  tehnologie care va fi la îndemână peste 8 la 10 ani, renunțând la abordarea de termen mai scurt (în 2025 trebuia operaționalizată prima brigadă cu versiunea SEPv4) care nu permitea schimbări substanțiale.

Este prima schimbare majoră de plan a U.S. Army în ceea ce privește înzestrarea care, astfel, trimite semnale că presiunea internațională în materie de securitate nu va inhiba transformările profunde și că tancurile sale au, în continuare, capacitatea de a juca un rol major în conflictele viitoare.

SUA păstrează în continuare inițiativa strategică, iar potențialii lor adversari militari vor trebui să-și refacă planurile de înzestrare militară, ținând cont de noile capabilități ale tancului Abrams M1E3.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel