Turcii vând drone preferențial. După Rusia, Turcia a anunțat un alt stat căruia nu îi va vinde drone Bayraktar TB2

Florin Vlad |
Data publicării:
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar

Turcia nu va vinde Indiei drone Bayraktar, acestea fiind asigurate doar statelor aliate și prietene, precum Azerbaidjan, Pakistan și Ucraina.

Dronele turcești Bayraktar TB2 produse de compania Baykar și-au câștigat popularitatea datorită performanțelor verificate în diferite zone de conflict, cel mai recent fiind în Ucraina. Producătorul turc apreciază că dronele de atac vor reprezenta un factor semnificativ în toate războaiele viitorului, inclusiv într-un potențial conflict în strâmtoarea Taiwan.

În cadrul unui interviu acordat publicației japoneze “Nikkei Asia” pe tema rolului dronelor de atac într-un posibil conflict între China și Taiwan, CEO-ul companiei Baykar, Haluk Bayraktar, a declarat că “nu se pune problema să mai avem vreun război fără drone, iar cei care nu le vor folosi în mod eficient vor pierde. Tehnologiile dronelor sunt o necesitate pentru toate războaiele actuale și viitoare. Acestea sunt “sine qua non” și cei care nu le folosesc vor fi de partea învinșilor”.

 

O ipoteză interesantă: Bayraktar TB2 pentru Taiwan?

 

2. Drone Bayr... (drone_tucesti_bayraktar_tb2_77287200.jpg)

Drone Bayraktar TB2

La întrebarea privind existența unor întrevederi privind vânzarea de drone către Taiwan, oficialul turc a precizat că “firma noastră nu a discutat aceste subiecte cu Taiwanul și nu am primit o astfel de solicitare, dar China este un producător global de drone de cercetare și atac și o țară care utilizează în mod agresiv aceste aparate, motiv pentru care urmărim îndeaproape problema”.

H.Bayraktar a declarat că dronele produse de Baykar sunt în prezent cele mai populare produse la nivel mondial, compania eclipsând exporturile totale de drone ale Chinei. Versiunile de drone de atac chinezești Wing Loong și Rainbow CH au fost livrate unor state precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Turkmenistan sau Etiopia.

Mulți dintre clienții companiei turce Baykar au achiziționat anterior drone militare din China, dar “le-au pensionat” odată cu recepționarea și operaționalizarea dronelor turcești TB2. În ciuda prețului de achiziție identic, munițiile inteligente de care beneficiază aparatele turcești le oferă acestora o precizie și o putere de foc mai mari. La avantaje includem de asemenea capacitatea de utilizare a armamentului de la altitudine mai mare, performanțe de zbor autonom mai bune (inclusiv decolare și aterizare) și utilizarea cu mare flexibilitate într-o rețea.

H.Bayraktar a precizat că o persoană oficială a unui stat care a cumpărat drone din China i-a relatat că pe timpul misiunilor aparatele au făcut cale întoarsă în momentul în care s-au apropiat de spațiul aerian chinez, acestea fiind cel mai probabil echipate cu restricții ascunse care să nu permită accesul, lucru considerat “complet inacceptabil”.

 

Turcia nu va vinde Bayraktar TB2 Indiei, motivând decizia ca urmare a relațiilor bune cu Pakistanul

 

La întrebarea dacă Baykar ia în considerare să vândă drone Indiei, adversarul tradițional al Pakistanului, oficialul turc a răspuns negativ. “Din principiu, compania noastră este împotriva „profitului de război” sau vânzării de arme ambelor părți aflate în conflict. Prioritatea noastră este să împărțim capabilitățile noastre cu statele frățești cu care avem relații strategice, cu prietenii, aliații și membrii NATO. Țări precum Azerbaidjan, Pakistan și Ucraina sunt prioritatea noastră”. 

Pakistanul a achiziționat un număr semnificativ de drone din China, înainte de cumpărarea aparatelor turcești Bayraktar TB2. Conform experților în domeniu, nu există informații care să sugereze că Pakistanul este nemulțumit de dronele de atac chineze, dar se poate considera că dacă erau mulțumiți nu era nevoie să cumpere o altă platformă.

Pe de altă parte, sunt voci care susțin că Turkmenistanul și Etiopia au fost clar nemulțumite de performanțele dronelor achiziționate din China și au ales ulterior să cumpere aparate Bayraktar TB2.

CITEȘTE ȘI: Polonia primește prima dronă Bayraktar TB2 după ce turcii au modernizat radarul UAV-ului. Urmează România și Slovacia

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel