Turcii intră cu moralul la maxim în competiția de blindate 4x4 din România. Contract important câștigat în Europa de blindatele turcești

Nurol Makina NMS. Foto: DefenseRomania
Nurol Makina NMS. Foto: DefenseRomania

Industria turcă de apărare reușește un nou succes pe piața europeană de profil, după ce Estonia a decis întărirea capacității sale militare prin achiziția a unui număr de 230 de transportoare blindate pe roți de la contractori turci, după cum a informat Ministerul Apărării din Estonia.

Într-un comunicat de presă, ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a anunțat că achiziția în valoare de 200 de milioane de euro cuprinde două tipuri de vehicule blindate: ARMA 6x6, de la Otokar și NMS 4×4 produs de Nurol Makina, cu un număr egal din ambele variantele.

Livrările sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2024, finalizarea acestora fiind estimată la nivelul anului 2025. 

Acordul a fost semnat oficial pe 18 octombrie 2023, în Estonia, la ceremonia de semnare participând miniștrii de resort ai celor două părți, Hanno Pevkur, respectiv Yaşar Güler. Pe lângă acordul propriu*zis, aceștia au mai semnat și un protocol privind cooperarea în domeniul industriei de apărare între Turcia și Estonia.

Decizia de a achiziționa vehiculele 6×6 a urmat o competiție internațională puternică și o evaluare comercială și tehnică amănunțită desfășurată de către Forțele de Apărare Estoniene (EDF). în urma cărora ARMA 6×6, probat în luptă, “s-a remarcat prin capacitățile sale tehnice superioare”.

Sedef Vehbi, șeful companiei Otokar, și-a exprimat mândria de a livra Forțelor Terestre Estoniene transportul blindat ARMA 6×6, subliniind expertiza Otokar în cercetarea și dezvoltarea sistemelor terestre de luptă. Acesta a amintit că cele aproape 33.000 de vehiculele de luptă produse de Otokar sunt utilizate activ în peste 40 de țări, în diferite condiții climatice și zone geografice din întreaga lume. 

În urma acestui acord, Estonia va deveni a doua țară membră NATO care introduce în serviciul de luptă vehiculul ARMA 6×6 (după Turcia). Astfel achiziția este considerată “o piatră de hotar” pentru Otokar.

 

Nurol Makina participă și la competiția din România privind blindatele 4x4 cu propunerea NMS

 

România se află și ea în plin proces de înzestrare cu blindate 4x4. 

Programul de achiziție de blindate 4x4 are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.

Există cinci oferte depuse, e vorba de Francezii de la Arquus, americanii de la AM General, două companii din Turcia, Otokar și Nurol Makina, dar și URO în cooperare cu Rafael.

De precizat că Nurol Makina a prezentat NMS 4×4 la Black Sea Defense and Aerospace în primăvara anului trecut.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel