Turcia vrea să umple golul lăsat de avioanele F-35 cu drone de atac cu inteligenţă artificială

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania turcă Baykar Defense, un important producător de sisteme aeriene fără pilot, susţine că a început faza de proiectare a ceea ce speră să devină prima dronă de luptă turcească cu inteligenţa artificială (AI). 

Haluk Bayraktar, directorul general Baykar, a declarat pe 28 februarie că realizarea acestui UAV cu inteligenţă artificială este considerat „programul cu prioritate maximă” al companiei. Compania turcă intenţionează să finalizeze faza de proiectare a UAV-ului cu AI până în 2023, potrivit Defense News.

Conform planurilor de proiectare ale Baykar, această nouă dronă ar trebui să zboare la o altitudine de aproximativ 12.000 de metri. UAV-ul cu inteligenţă artificială va putea efectua misiuni timp de cinci ore și va fi conectat la o rețea de date prin satelit.

Este de aşteptat ca drona să atingă o viteză de croazieră de 0,8 Mach și să poată transporta aproximativ 1.000 kg de muniție, deoarece Turcia intenţionează să folosească acest UAV în misiuni de sprijin şi suport aerian pentru pentru trupele aflate la sol, atacuri împotriva sistemelor de apărare aeriană și în misiunile de atac cu rachete.

Acest nou program militar la care compania Baykar ia parte se derulează în contextul în care Turcia se confruntă cu incertitudini în privinţa capabilităţilor sale militare de ultima generaţie, la capitolul forţă aeriană.

Statele Unite au suspendat participarea Turciei în cadrul programului Joint Strike Fighter – program în cadrul căruia sunt construite şi vândute avioanele de generaţia a V-a F-35 – după ce Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400.

De asemenea, Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţa la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lăsarea oficială a programului, în anul 2013, a întâmpinat foarte multe dificultăţi, iar tot ceea ce a realizat a fost o machetă prezentată în anul 2019 la un salon aeronautic, organizat la Paris.

TF-X este un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. Cel puţin așa se prezintă lucrurile pe hârtie, dar vom vedea câte dintre acestea vor deveni şi realitate.

Acest proiect are o problemă nerezolvată, în special la capitol dezvoltării unui motor.

Cu toate acestea, criticii spun că termenul limită pentru realizarea primului avion de luptă TF-X este excesiv de ambițios, deoarece industria turcă de apărare nu are capacitatea şi nici nu dispune de tehnologia necesară pentru a produce un motor complet autohton, care să fie compatibil cu acest avion. Nu puţine au fost vocile care au precizat că acest lucru va întârzia semnificativ faza de dezvoltare a avionului de luptă TF-X, insistându-se că primul test de zbor ar putea avea loc între 2025-2030.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel