Turcia vinde transportoare blindate Arma 8 × 8 către un stat din Africa

S.I. Catalin |
Data publicării:

Compania turcă Otokar a primit un contract în valoare totală de aproximativ 110 milioane de dolari SUA pentru furnizarea de transportoare blindate Arma 8 × 8 și vehicule de luptă Cobra II 4 × 4 către un stat din Africa al cărui nume nu a fost precizat, potrivit Defence 24.

Conform contractului, vehiculele pe care compania turcă Otokar urmează să le vândă sunt cele mai recente produse militare realizate, acestea urmând să fie livrate începând înceapă cu anul 2021, iar finalizarea comenzii trebuie îndeplinită până la sfârșitul anului 2022. 

Conform declarației companiei turcești, aceasta este prima comandă care vine din partea unui stat african pentru transportoarele blindate Arma 8 × 8. Chiar dacă reprezentanţii companiei Otokar nu au precizat ce stat african a comandat acest timp de transportor blindat, au lăsat totuşi să se înţeleagă că respectivul contract pentru Armă 8 × 8 a fost încheiat cu un stat care a mai cumpărat de-a lungul timpului vehicule militare realizate de compania lor.

După cum precizează sursa citată, aceste informații limitează lista potențialilor destinatari la câteva țări. Până în prezent, țările africane precum Algeria, Burkina Faso, Ghana, Mauritania, Nigeria și Rwanda au decis să cumpere versiunea anterioară a vehiculului blindat Cobra II, adică Cobra.

Transportorul Arma 8 × 8 este una dintre cele două versiuni de bază ale familiei de vehicule de luptă cu roți Arma – 6 × 6 și 8 × 8 – proiectate și produse de concernul turc Otokar. Vehiculul a fost dezvoltat ca urmare a necesităţii armatei turce de a avea un nou transportor blindat, dar soluţia oferită de Otokar a pierdut în faţa FNSS Pars. Primul și până în prezent singurul utilizator al acestor vehicule a fost Bahrain, care a achiziționat 73 de unităţi între 2010-2011 pentru aproximativ 74 milioane USD.

Otokar, în cooperare cu alte companii turceşti din industria de apărare, a dezvoltat o versiune mai grea și mai mare a Arma 8 × 8, numită Rabdan, pentru Emiratele Arabe Unite. Aceste vehicule urmează să înlocuiască vehiculele de luptă pentru infanterie BMP-3 utilizate în prezent. Este de așteptat ca Emiratele Arabe Unite să cumpere pentru armata sa până la 700 de unităţi ale noii versiuni a transportorului Arma 8 × 8, pentru suma de aproximativ 661 milioane USD.

Cobra II este o versiune modernizată a vehiculului de luptă Cobra, proiectată și fabricată de compania turcă Otokar. La această versiune, rezistența balistică și anti-mină a fost crescută, ceea ce a dus la o creștere a greutății și a dimensiunii. Vehiculul a fost achiziționat de armata turcă în număr de 300 de unităţi, completându-şi flota de peste 1.200 de vehicule din familia Cobra (realizate pe baza șasiului HMMWV). La fel că versiunea anterioară, Cobra II a fost cerut şi oferit spre export, iar Bangladesh, Ghana și Tunisia sunt printre primele state care au încheiat contracte de achiziţie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel