Forţele Armate Turce vor primi, după multe aşteptări şi promisiuni, primele tancuri Altay

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Conducerea companiei turce BMC a anunțat că primle prototipuri ale tancului Altay, în noua versiune, vor fi puse la dispoziția armatei pentru testare anul viitor, scrie Turkiye Gazetesi.

Inițial s-a dorit ca tancul Altay să primească un motor diesel de 1.500 CP de la compania germană MTU Friedrichshafen GmbH, cuplat la o transmisie germană Renk, cu care a fost echipat primul prototip Altay. În același timp, concernul german Rheinmetall a creat o societate mixtă cu concernul turcesc BMC pentru producția de diferite tipuri de vehicule de luptă, inclusiv tancuri Altay.

Cu toate acestea, cooperarea industrială germano-turcă a fost rapid întreruptă de sancțiunile autorităților germane privind vânzarea de arme și echipamente în legătură cu participarea armatei turce la războiul civil din Siria. Această situație a întârziat mult derularea a acestui program militar.

După ruperea relaţiilor cu partea germană, industria turca de apărare a lucrat asiduu la dezvoltarea unui motor 100& made in Turcia pentru tancul Altay. Cu toate acestea, din cauza multor probleme întâmpinate în primele etape de proiectare, industria turca de apărare a decis ca primul lot de 100 de tancuri Altary să primească motorul coreean Doosan DV27K cu o putere de 1500 CP. Cel mai probabil, următorul lot de tancuri Altay va primi motorul mult aşteptat la care lucrează industria turcă.

La începutul anului 2021, Ismail Demir, șeful Directoratului turc pentru Industria de Apărare (SSB), preciza că primul prototip al motorului ''Batu'', dezvoltat de industria turcă de apărare, care va fi montat pe tancul principal de luptă (MBT) Altay, a intrat într-o primă etapă de testare.

Ankara anunța atunci dezvoltarea acestui motor ca pe o soluţie la înlocuirea motorului german MTU - planificat inițial să fie instalat pe tancul turcesc.

Batu este un motor diesel cu 12 cilindri în V ce ar trebui să dezvolte o putere de aproximativ 1600 CP şi un cuplu de 4600 Nm - alţi parametri tehnici nu sunt cunoscuţi.

Rețineți că tancul turcesc Altay este gata de mult timp pentru producția de serie, totul a depins de găsirea unui motor pentru acesta. 

Programul de producție al Turciei pentru primul său tanc principal de luptă (MBT), de nouă generație, Altay a început să prindă contur în anul 2018, când guvernul de la Ankara și compania turcă BMC au semnat contractul pentru acesta.

Contractul prevede fabricarea unui prim lot de 250 de unități, suport logistic pe toată durată de viață operațională și construirea unui centru de mentenanţă. Ca parte a contractului, compania BMC ar trebui să proiecteze, să dezvolte și să producă şi o versiune fără echipaj a tancului Altay.

Altay este tanc greu proiectat de mai multe companii din industria de apărare turcă, cu sprijinul unor companii sud-coreean,  care are bază multe elemente pe care le găsim şi la tancul sud-coreean K2 Black Panther. Față de structura de bază, turela acestui tanc a fost reproiectată semnificativ, cu ajutorul a numeroase componente produse de industria de armament turcă, parțial pe baza transferului de tehnologie din Coreea de Sud.

Printre acestea se numără următoarele sisteme dezvoltate de compania ASELSAN: sistemele de comandă și comunicații, control al focului, navigație și identificare a vehiculelor inamice, precum și sistemul de avertizare cu laser sau sistemul de protecție activă Akkor [ASOP], blindaj suplimentar dezvoltat de compania ROKETSAN și un tun cu țeavă lisă de calibru 120 mm, fabricat sub licență de către compania MKEK. Tancul are, de asemenea, un echipaj format din 4 persoane.

Până în prezent, armata turcă a comandat 250 de tancuri Altay în valoare totală de aproximativ 3,5 miliarde de dolari în cadrul unui contract încheiat începând cu noiembrie 2018. Obiectivul țintă al armatei turce reprezintă achiziţia a aproape 1.000 de tancuri Altay, care urmează să fie primite în patru tranșe pentru a înlocui tancurile de generație mai veche.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel