Turcia își sporește capacitatea de luptă. Program naţional pentru construcţia de submarine

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia a lansat în premieră primul program naţional, cunoscut sub numele de MILDEN, prin care urmăreşte ca industria naţională de apărare să construiască primele submarine, potrivit Defense News, UPI şi Ahval News.

Conform programului, constructorii locali din industria naţională de apărare vor proiecta, dezvolta și produce submarinele Clasa-R la șantierele navale Gölcük.

Contraamiralul Mehmet Sari, directorul general adjunct al departamentului șantierelor navale ale Ministerului turc al Apărării, a declarat că programului de construcţie a submarinelor din Clasa-R, i-a fost deja alocat un număr de specialist, iar următoarea fază este planificarea începerii construcției acestora.

Livrarea primului submarin către Marina turca este aşteptat să aibă loc până la sfârşitul anului 2040.

Ministerul turc al Apărării a explicat că proiectul MILDEN implică dezvoltarea și construcția unui submarin diesel-electric. Submarinele vor fi înarmate cu torpilele grele și rachetele ghidate. Alte detalii ale proiectului nu au fost dezvăluite.

La realizarea proiectului MILDEN, turcii intenționează să utilizeze experiența pe care au dobândit-o în urma construirii submarinelor germane Type 214 modificate, care au fost construite împreună cu dezvoltatorii germani la șantierul turc din Gölkük pentru Marina Indoneziană.

În plus, Aselsan, o companie turcă, specializată în producţia de sisteme şi echipamente electronice militare, este unul dintre furnizorii de echipamente pentru submarinele Type 214. Compania Havelsan, specializată în crearea de software-uri militare, o altă companie controlată de guvern, va construi o suită sisteme integrate de comandă și control pentru viitoarele submarine turceşti

Flota de submarine a Turciei, a doua cea mai mare din NATO, este formată în prezent din 12 submarine diesel-electrice de trei tipuri: Atilay, Prevez și Gyur, care au la baza proiectul subarinului german Type 209. Mai sunt așteptate încă șase submarine să fie livrate din Germania, înainte de livrarea celor pe care industria militară navală turcă le va construi.

Industria navala din Turcia modernizează în prezent, de asemenea, trei submarine fabricate în Franța pentru Pakistan.

Proiectul ambițios, dezvăluit oficial marți, poartă numele de MiLDEN, un acronim care înseamnă „Milli Denizalti” sau „submarin național” și vine într-un moment în care mai multe ţării au suspendat vânzările de arme către Turcia.

Reamintim că, în 2014, Turcia a adoptat un program pentru dezvoltarea activă a industriei interne de apărare, care prevede dezvoltarea unor tipuri originale de arme și echipamente militare care ar putea concura pe piața mondială de armament cu modele americane și ruse.

Statele Unite au anulat contractele de vânzare și fabricare de componente militare cu Turcia, printre care şi excluderea din programul F-35, după ce Ankara a achiziționat un sistem de apărare aeriană S-400 fabricat rusia Rusia. Totodată, Turcia și-a anunțat intenția de a deveni mai independentă în producerea de echipamente şi tehnică militară. Până în prezent, industria turcă de apărare a realizat independent, pe plan local, tancuri, fregate, rachete anti-navă, iar în prezent se mai lucrează şi la proiectul unui pistol automat.

Nu este clar dacă planul de a-și construi propriile submarine este legată de intenţia președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care, pe 4 septembrie, a declarant ca Turcia este interesată să achiziționeze arme nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel