Turcia sprijină Platforma Crimeea inițiată de Ucraina pentru revenirea peninsulei sub controlul Kievului

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a prezentat, pe 02.12.2020, o declarație a ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, care a precizat că autoritățile de la Ankara sprijină inițiativa părții ucrainene de organizare a unui summit al Platformei Crimeea, la care este planificat să se discute problema revenirii peninsulei sub controlul Kievului.

„M-am întâlnit cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba. Vom continua să ne consolidăm relațiile, inclusiv în domeniul cooperării militare și al industriei de apărare. Salutăm inițiativa Platformei Crimeea”, a menționat șeful diplomației turce într-o postare pe rețelele de socializare.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că UE este pregătită să se implice în lucrările așa-numitei Platforme Crimeea, care se vrea a fi un spațiu internațional pentru discutarea subiectelor referitoare la peninsulă. El a mai spus că Turcia și Ucraina pot schimba în comun situația din Marea Neagră și Crimeea în favoarea lor.

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus recent, la un briefing comun cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky, că Turcia nu recunoaște reunificarea Crimeii cu Rusia și va continua să susțină integritatea teritorială a acesteia ca „parte a Ucrainei”.

Comentariul autorului: Formarea Platformei Crimeea a fost anunțată de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în luna septembrie 2020, în cadrul discursului ținut la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Primul summit internațional în cadrul acesteia ar urma să se desfășoare pe 21 mai 2021, la Kiev.

Până în prezent, și-au exprimat disponibilitatea de a participa la reuniune SUA, Marea Britanie și Turcia. De asemenea, Slovenia a susținut ideea formării Platformei Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel