Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita. 

Această declarație confirmă temerile internaționale care au apărut, la finalul lui noiembrie, după semnarea unor memorandumuri de înțelegere dintre Erdogan și președintele Consiliului Prezidențial Libian Fayez Sarraj în Istanbul. Acum câteva zile, libianul Sarraj a ajuns la Palatul Dolmabahce din Istanbul în fruntea unei delegații care a inclus ministrul de externe Mohammed Sayala, ministrul de Interne Fathi Bashagha, șeful zonei militare occidentale Osama Jouili și subsecretarul Apărării Salah Namroush.

 

Turcia redevine o putere militară regională

 

O declarație emisă de președinția turcă a informat că Erdogan a discutat cu Sarraj situația care se desfășoară în Libia și alte probleme regionale într-o întâlnire care a durat mai mult de două ore. La momentul vizitei, Erdogan a reiterat sprijinul țării sale pentru guvernul condus de Fayez Sarraj, care controlează părți din vestul țării fiind adversarul principal al mareșalului Haftar, susținut de către Rusia, puteri europne și, desigur, SUA. Prin această mișcare internațională Turcia efectiv redevine o putere militară regională de prim rang, ducând neo-otomanismul lui Erdogan spre vărful său de sarcină.

Comentariul lui Erdogan reconfimă interesul nu numai militar al Turciei. Iată că numai la zile după ce Turcia a semnat acorduri de securitate și cooperare militară cu Lybia, raisu turc imprimă o nouă dinamică în regiune. Mai ales că printre acordurile semnate la Istanbul se află și un acord controversat de frontieră maritimă, cu guvernul din Libia cu sediul la Tripoli. Acordurile cu Turcia i-au indignat pe membrii parlamentului libian, care are sediul în est și se aliniază armatei naționale libiene autodidactă, condusă de generalul Khalifa Haftar. "Sarraj este cel care este recunoscut și el este cel pe care l-am considerat interlocutor", a spus Erdogan. Mai mult, el a spus că Turcia și Libia pot efectua operațiuni comune de explorare a petrolului și a gazelor în largul coastei sale mediteraneene, în conformitate cu recentul acord maritim semnat între Ankara și GNA. 

 

Gazul din Mediterană, principalul obiectiv

 

GNA și Turcia au încheiat acordul de foraj cu gaze naturale luna trecută, iar într-un pas Ankara a spus că își propune să-și apere drepturile în regiune, dar asta a infuriat Grecia. Tensiunile au fost deja ridicate între Grecia și Turcia, din cauza explorărilor de gaze turcești în estul Mediteranei, în largul coastei insulei divizate Cipru. Uniunea Europeană a replicat cu sancțiuni împotriva Turciei.

Erdogan a declarat că acordul va permite Turciei să efectueze foraje pe raftul continental al Libiei cu aprobarea de la Tripoli și că acordul era în conformitate cu dreptul internațional. Zona în care Turcia și Libia și-au trasat granițele maritime în acord nu se află departe de sud de marea insulă greacă Creta. Alți actori internaționali nu pot efectua operațiuni de explorare în aceste zone pe care le-a întocmit Turcia cu acest acord fără a primi permisiunea. Cipru grecesc, Egiptul, Grecia și Israel nu pot stabili o linie de transport a gazului fără să obțină în prealabil permisiunea din partea Turciei ”, a spus Erdogan.

Grecia și Turcia sunt în contradicție cu o serie de probleme, variind de la drepturile minerale în Marea Egee până la Cipru, care este împărțită într-o republică turcă separată din nord și o republică de limbă greacă, un stat membru al UE, în sud. Grecia nu recunoaște nordul Ciprului.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel