Turcia răspunde criticilor Rusiei cu privire la alimentarea ”sentimentul militarist” al Ucrainei: Nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone

S.I. Catalin / 01 iun 2021 / 17:24

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat luni Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. Turcia a decis să răspundă criticilor oficialului rus, prin vocea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, precizând că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone de luptă către Ucraina.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis în aprilie sprijin Kievului în contextul mobilizării de trupe ruse la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea, transmite Agerpres.

Erdogan a spus atunci că Turcia, stat membru NATO, şi Ucraina au lansat o platformă de discuţii între miniştrii de externe şi ai apărării cu privire la cooperarea în industria de apărare, dar a adăugat că aceasta 'nu este în niciun fel o măsură împotriva unor ţări terţe'.

”Le recomandăm cu putere colegilor noştri turci să analizeze cu atenţie situaţia şi să înceteze să alimenteze sentimentul militarist al Kievului”, a spus Serghei Lavrov, săptămâna trecută.

Potrivit agenţiei de presă UNIAN, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a răspuns ultimelor critici ale Rusiei, exprimate de ministrul rus de externe, privind relațiile turco-ucrainene în ceea ce privește comerțul cu drone de luptă – acordul care implică vânzarea către Ucraina a mai multor UAV-urilor Bayraktar.

"Nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone către Ucraina. Acesta este comerțul. Acordul cu Ucraina a fost încheiat cu mulți ani în urmă", a subliniat șeful diplomației turce.

Cavusoglu a reamintit că Rusia, la rândul său, "furnizează rachete Siriei și altor țări", pe care partea turcă "nu le-a pus niciodată la îndoială".

Turcia a declarat, în repetate rânduri, că sprijinul ei pentru integritatea teritorială a Ucrainei este o chestiune de principiu . De asemenea, Istanbulul și-a reafirmat poziția cu privire la ocuparea temporară a Crimeei, în special în ceea ce privește sprijinul integrității teritoriale și suveranității Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy