Turcia începe producția de serie a primei sale nave de suprafață fără pilot

Cătălin Costea |
Data publicării:

Turcia va începe producția de serie a primei sale nave de suprafață fără pilot (USV), denumită ”ULAQ”, a anunțat recent șeful Direcției Industriilor de Apărare din Turcia, Ismail Demir.

Dezvoltat de șantierul naval ARES și Meteksan Defense, ULAQ poate parcurge până la 400 de kilometri (248 mile) la o viteză de 65 kilometri (40 mile) pe oră. Nava dispune de echipamente de vizualizare nocturnă și de comunicații criptate, putând îndeplini misiuni de supraveghere, recunoaștere și luptă de suprafață.

ULAQ a fost lansată la apă pentru începerea testelor în ianuarie 2021. Câteva luni mai târziu, aceasta a trecut cu succes toate testele, inclusiv lovirea unei ținte terestre cu o rachetă Cirit ghidată prin laser.

Dezvoltarea navei fără pilot ULAQ, incluzând cercetarea și studiile conceptuale pentru procesul de producție, a început în 2018, iar până în 2020 Turcia a reușit să dezvolte prototipul navei.

Cu o lungime de 11 metri, nava este echipată cu patru rachete Cirit calibrul 70 mm,ghidate prin  laser și cu două rachete antitanc cu rază lungă de acțiune cu ghidare similară. Conducerea armatei turce are în vedere ca aceasta să poată participa la operații comune cu mijloace complementare precum drone aeriene tactice, inclusiv cu dronele de atac.

La sfârșitul lunii mai, ULAQ a executat prima tragere cu muniție reală, lansând două rachete Cirit în largul coastelor regiunii Antalya.

„Nava de suprafață fără pilot ULAQ, dislocată în sudul golfului Antalya împreună cu celelalte platforme pilotate de militari turci, a fost dirijată de la stația mobilă de control de coastă și condusă în zona de tragere. După ce ținta a fost detectată de senzorii ULAQ, rachetele Cirit cu ghidare laser au fost lansate și au lovit direct ținta, a declarat producătorul Meteksan într-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Apărării din Turcia, în timpul exercițiului Denizkurdu-2021 (Lupul de mare-2021) desfășurat în perioada 25 mai - 6 iunie în Marea Egee și Marea Mediterană, USV-ul ULAQ a bifat o premieră pentru Marina Turciei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel