Rămasă fără F-35, Turcia extinde durata de exploatare a avioanelor F-16 Block-30 la 12.000 de ore

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 29 martie, Direcția Industriei de Apărare din Turcia (Savunma Sanayii Bașkanlığı - SSB) a informat, printr-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că va fi extinsă durata de exploatare a tuturor avioanelor F-16 din dotarea Forțele Aeriene Turce la 12.000 de ore.

Zilele trecute, al cincilea avion cu durata de exploatare prelungită a fost transferat Forțelor Aeriene Turce, precizează sursa.

Principalul contractor al proiectului este compania turcă TAI, care efectuează refacerea structurii de portanță a aeronavelor, precum și alte lucrări. După parcurgerea tuturor etapelor de testare a structurii de portanță, reprezentanții TAI au apreciat că proiectul a fost unul de succes, iar primul avion F-16 cu toate lucrările de întreținere efectuate și cu durata de menținere în serviciu de 12.000 de ore a fost predat în iulie 2020.

Citește și: Fără acces la avioane F-35, Turcia a început prelungirea duratei de viață a avioanelor F-16

Proiectul de menținere prelungită în capacitate a avioanelor F-16, prin creșterea duratei de exploatare a acestora de la 8.000 la 12.000 de ore, vizează toate cele 35 de avioane F-16 Block-30 pe care Ankara le deține în prezent.

În vara anului 2015, compania americană Lockheed Martin, dezvoltatorul și producătorul F-16, a început efectuarea unei serii de teste cu o aeronavă F-16C Block 50. Avionul a zburat 27.713 ore, după care a fost demontat și verificat pentru stabilirea nivelului de uzură fizică al sistemelor și componentelor.

Rezultatele testelor au arătat că “durata de viață” a aeronavei F-16C poate fi în realitate mult mai mare decât cea stabilită inițial, de 8.000 de ore.

Ca urmare, Departamentul Apărării SUA a decis să aprobe lucrări de întreținere la peste 300 de avioane F-16C/D, dintre care unele au ajuns deja să fie reintroduse în serviciul de luptă al Forțelor Aeriene ale SUA și care vor fi exploatate încă 4.000 de ore, respectiv până cel mult în 2050.

Potrivit FlightGlobal, primul F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA cu o durată de zbor de până la 12.000 de ore a decolat de la Baza Aeriană Hill, din Utah, pe 11 mai 2018. Lucrările de întreținere au costat aproximativ 2,4 milioane de dolari și au durat aproximativ 9 luni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel